Ексклузивно Костинброд 2. В ролята на Бареков - Тошко Йорданов

Велинград против добива на волфрам в района, 7000 в подписка срещу мината

Николаос Цитиридис 23 януари 2015 в 14:12 2735 5

Велинград и района са на път да станат първенци по добив на ценния метал волфрам у нас. Жителите на околността обаче са твърдо против, тъй като имат опасения, че добивът ще повлияе негативно както на околната среда, така и на еко промишлеността в района

Васил Тодев, екоактивист и един от създателите на местното велосдружение Байкария, разказа пред OFFNews рисковете, които според него и велинградчани крие добивът на волфрам.

"Всяка намеса в околната среда по този начин води до необратими промени, които в крайна сметка влияят на всички елементи на околната среда - почви, скали, растения и животни. От друга страна влияят и на хората, които работят в тази сфера и тези, които живеят в нея. От добива всичко отива в почвите и водите, а те са нашият главен източник", заяви Тодев.

Концесионерът на бъдещата мина "Ресурс 1" е представил на общината и гражданите доклад за въздействието на добива на волфрам върху околната среда, като за пример са дали и австрийка компания, която добива същия метал в Австрия на няколко километра от защитена зона.

Васил Тодев и екоактивистите обаче не вярват на този доклад. Според него има различни изследвания, които доказват, че има тясна връзка между добива на волфрам в някои райони и повишаването на риска от инсулт.

Според Тодев няма компромисен вариант, на който да се съгласят и граждани и концесионерът.

Миналата година близо 7000 души, сред които и гости в околността, са се подписали против мината. Малко след тази инициатива е започнала и подписка само на местно ниво на жителите на района и са били събрани над 1000 подписа.

Сега тепърва предстои да се направи ОВОС, като преди това "Ресурс 1" трябва да премине през някои стандартни процедури. От РИОСВ-Пазарджик са издали предписание на концесионера да извършат допълнителни изследвания, които да преценят риска на добива върху близките обекти от Натура 2000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови