Властите в Ирландия освободиха кораба ''Верила''

OFFNews 17 януари 2024 в 15:05 1697 0

Кораб Верила

Снимка Marine Traffic

Корабът "Верила"

Корабът „Верила", който беше задържан в Ирландия на 19 декември, след като на борда бяха намерени около 500 кг кокаин, отплава от пристанище Фойнс, където се намираше.

Информацията беше потвърдена от собственика БМФ.

Справка в системата за морски трафик сочи, че последните няколко дни, плавателният съд е изчаквал в естуара на Шанън разрешение за отплаване.

В съобщението от компанията благодарят на разследващите органи в Ирландия за бързите и ефективни действия за установяване на виновните, като ще продължат да съдействат на разследването, за да може извършителите да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Параходството „ще предприеме и паралелни съдебни действия срещу всички, за които се установи и докаже съпричастност към това тежко престъпление", се казва още в съобщението.

За намерения кокаин бяха окончателно задържани двама души от екипажа на „Верила" – рулевият К. П. на 35 г., и единият от механиците - с инициали Н.П. на 32 г. Срещу тях има повдигнати обвинения за притежание и за трафик на наркотици с цел продажба. Назначени им бяха преводачи и им е осигурена правна помощ, съобщиха в хода на разследването от полицията в графство Лимерик, на чиято територия се намира Фойнс.

Последното им явяване пред съда е било на 9 януари. Информация за съдебното заседание обаче тогава не беше разпространена.

Според първоначалните оценки, дрогата, задържана на кораба, е с много високо качество и с цена от най-малко 21 млн. евро.

Ирландското законодателство предвижда задължителен затвор в случаите, в които обвиняемите са заловени с наркотик за над 10 хил. евро. При големи количества и доказване на обвиненията присъдите са над десет години, съпътствани с високи глоби.

Междувременно, част от екипажа на кораба беше сменена – сред тях и четирима души, които бяха сред първоначалните шестима задържани от полицията в Ирландия и освободени след това поради непричастност. Моряците се завърнаха в България преди края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков