Завърши конкурсът за есе "Дискриминацията не ти отива"

OFFNews 19 ноември 2020 в 15:48 2116 0

Близо 130 деца и младежи между 10 и 18 години от цяла България се включиха в конкурса за есе на тема "Дискриминацията не ти отива", който е част от тазгодишното издание на младежкия форум "VOICE IT, мнение от значение" на 20 ноември. 

С трудната задача да отличат най-добрите есета се зае жури, в което се включиха: Мария Касимова – Моасе - писател и дългогодишен автор в различни издания, Мира Баджева - телевизионен водещ, журналист и издател, Иван Радев - журналист, член на АЕЖ, Цвета Брестничка - детски писател и програмен координатор "Образование" в Асоциация "Родители", Белла Динкова - координатор "Детско и младежко участие" в Национална мрежа за децата.

И така, победителите в конкурса за есе на тема "Дискриминацията не ти отива" са:

1 място - Божидара Бойчева, 16 г.

2 място - Принцеса Иванова, 18 г.

3 място - Анелия Чернева, 11 кл.

Божидара ще получи награда – таблет и книги, а Принцеса и Анелия получават книги по избор на стойност 60 и 40 лв. от нашия партньор - издателство "Сиела".

От текстовете, които получихме, разбрахме, че темата за дискриминацията силно вълнува децата.

Всички участници в конкурса показват задълбоченост, оригинални мисли и идеи, гражданска позиция и смелост да говорят за своя личен опит, за вътрешните страхове, разочарования и надежди.

Удивително е как на такава крехка възраст децата осъзнават, че хората сме уникални, а не различни, и всички, независимо от пол, раса, религия, сме със сходни проблеми и емоции.

Впечатляващо е, че децата разбират отлично корените и причините за дискриминацията, и вярват, че самите те няма да бъдат подвластни на предразсъдъците.

Обнадеждаващо е, че има толкова много деца, които не само са на позицията, че "дискриминацията не ни отива", но и са твърдо решени да се борят с дискриминацията.

Дискриминацията на хората с увреждания, половата дискриминация, дискриминацията на хората с различна сексуална ориентация и на тези с различен етнос, е проблем, който младежите регистрират и разбират.

Какво разбрахме от есетата: децата виждат дискриминацията преди всичко в тяхното непосредствено обкръжение и в техния личен ежедневен опит.

Те я регистрират най-често, когато се срещат с неприемане на различните, с отхвърляне и изолиране на тези, които се отличават като социален статус, като поведение и външен вид.

Всички участници в конкурса споделят, че различието трябва да се уважава, че то е богатство, което прави света пълноценен и интересен. По мнение на децата, хората в своята дълбока същност са сходни, а това, което ги разделя, е въпрос на предразсъдъци.

Много младежи изразяват идеята, че дискриминацията се базира на страх и непознаване на света на другия, а също и на лични вътрешни страхове, и модели на възпитание. Отношението към себе си е фактор, който определя и отношението към останалите – ако не си толерантен към собствените си особености, няма как да си толерантен към останалите, пишат децата.

Някои от младите автори представят неочаквана гледна точка към явлението – такава е например тезата, че дискриминаторът също е жертва: на своето обкръжение, което го лишава от възможността да разшири светогледа си, на своите предразсъдъци, страх и комплекси. Други виждат проблем в обратната дискриминация – тази на дискриминираните към дискриминаторите. Трети смятат, че ако дискриминираните не се възприемат като такива и не се самоизолират, проблемът по-лесно ще се преодолее.

В повечето есета фокусът е върху последствията върху жертвите, но най-вече върху деструктивната същност на дискриминацията, която руши не само индивидуални човешки животи, но и цели общества.

Конкурсът "Дискриминацията не ти отива" със сигурност ще остави следа в мисленето и поведението на всички малки писатели и техните читатели. И за пореден път доказа, че България има талантливи деца с гражданска позиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл