Земи на Панчарево влизат в Бистришко бранище, според ВМРО това е национализация

СОС решава резерватът да се включи в списъка на ЮНЕСКО с три зони

OFFNews 18 май 2017 в 07:00 4649 0

Снимка navitosha.bg

Резерватът "Бистришко бранище" на Витоша да се раздели на три зони, за да попадне в списъка на ЮНЕСКО по програма "Човекът и биосферата", трябва да реши днес Столичният общински съвет.

Идеята е да има ядро, буферна и преходна зона. Сърцевината включва една или няколко територии, строго защитени според националното законодателство, и осигурява дълготрайна защита на природата. В ядрото на "Бистришко бранище" ще може да се извършват само научни изследвания, мониторинг и природозащитно обучение. В буферната около сърцевинната освен тези дейности се допускат и "рекреационни дейности и туризъм", като тази зона "акцентира върху устойчивото използване на природните ресурси, което да носи облаги именно на местното население", пише в доклада на зам.-кмета по екология Йоанна Христова. Текстът предвижда в преходната зона, в която попадат и селищата в района, да се извършва и селскостопанска дейност, и тя да има съществено икономическо и социално значение за региона и хората. 

Предложението до СОС какво да обхваща новият биорезерват е само примерно - територията на сегашното "Бистришко бранище" като сърцевина, части от Природен парк Витоша в землищата на район "Панчарево" като буферна зона и части от земята на други населени места наоколо като преходна зона. 

Срещу доклада за статута на "Бистришко бранище се обяви против съветникът от ВМРО Карлос Контрера. Според него това на практика е национализиране на стотици декари земи в столичния район "Панчарево" и може да блокира за неопределено време плана за управление на Витоша. А това означава безвластие, безвремие и още по-лошо бъдеще за планината, смята общинският съветник. 

Контрера настоява да се определи точно кои територии ще се включат в буферната и преходната зони, как това ще се отрази на хората и имотите им, както и на състоянието на планината. "Докладът се появи изневиделица. Предлага се създаване на някакви буферни и преходни зони. Но няма и една дума къде точно са те, колко са по площ, какво ще се случи с тези зони, какво ще могат, респективно няма да могат да правят собствениците. С други думи общинските съветници трябва да дадат съгласие за нещо неопределяемо, за бъдещо несигурно и неясно събитие", коментира Карлос Контрера.

Според протокола от проведено обществено обсъждане по казуса кметът на Железница е за включване на териториите на селото в "Преходната зона". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл