Жега днес, още по-голяма утре, рязко захлаждане с бури и градушки в сряда

OFFNews 24 юли 2023 в 05:30 8368 0

Море

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Море

Горещо време днес, още по-горещо утре с температури над 40 градуса и рязко понижение с бури и градушки в сряда, прогнозира НИМХ.

24 юли

Жълт код за потенциално опасно време заради високи температури обяви НИМХ в 11 области за днес, 24 юли. Те са Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Ямбол, Русе, Велико Търново и Плевен. Там се очаква максималните температури да достигнат 35-38 градуса.

При обявен жълт код заради високи температури са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца - предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология.

Атмосферното налягане днес ще е малко по-високо от средното и ще се понижава.

Над цялата страна ще бъде слънчево и горещо. Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток, ще е слаб, по Черноморието до умерен. Преобладаващите максимални температури ще са между 32° и 37°, по Черноморието малко по-ниски, в София - около 33°.

В планините ще бъде слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части - временно силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 28°, на 2000 метра - около 20°.

По Черноморието ще е слънчево. Преди обяд ще духа до умерен североизточен вятър, след обяд ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са 26°-29°. Температурата на морската вода е 22°-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 11 мин. и залязва в 20 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 43 мин. Луната в София изгрява в 12 ч. и 29 мин. и залязва в 00 ч. и 5 мин. след полунощ Фаза на луната: два дни преди първа четвърт.

Седмицата

Във вторник времето ще бъде слънчево, вятърът ще е слаб до умерен от юг. Ще бъде много горещо с максимални температури между 37° и 42°.

В сряда вятърът ще се усили, сутринта ще е много топло с минимални температури в по-голямата част от страната между 20° и 25°. Ще бъде предимно слънчево, но след обяд и през нощта срещу четвъртък, с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт, температурите бързо и значително ще се понижат. Вятърът ще се ориентира от северозапад, от запад на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони ще са временно интензивни, ще има и градушки. В Северозападна България дневните температури ще се понижат с 5-10 градуса, а в югоизточната част от страната ще са все още много високи - до 42°-43°.

В четвъртък ще е ветровито, с променлива облачност, на отделни места в източните и планинските райони ще превали. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 25° и 30°.

През следващите дни сутрин ще е прохладно, ще бъде предимно слънчево, в събота след обяд с развитие на купеста облачност над планинските райони, но само на отделни места ще превали. Температурите ще се повишат с 2-3 градуса. В неделя на повече места в страната ще има краткотрайни следобедни валежи, придружени с гръмотевици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки