Толкова ли е богата България, че отваря 47 секции в Испания за евроизбори?

Нели Христова Кочева 12 май 2014 в 15:20 9915 17

Снимка Flickr

Това писмо ни бе изпратено от Нели Кочева - българка, която живее в Испания от години. OFFNews остава отворен да публикува и други мнения по темата.

Казвам се Нели Христова Кочева и съм председател на българска асоциация, основана през 2002 година в Испания, Хетафе (на 11 км от Мадрид с 172 526 жители, от тях 2442 българи), която развива най-разнообразни дейности (българско училище, библиотека, курсове по испански за българи и т.н.). Наред с това редовно организираме избирателни секции, за да могат нашите сънародници - дори и зад граница - да упражнят конституционното си право на глас.

Първите избори, които проведохме, бяха през 2005 година. От тогава винаги сме се включвали активно в подготовката на парламентарните и президентските избори, съдействайки на българското посолство в Мадрид. Никога обаче не сме правили европейски избори - законът през 2009 г. беше различен, а и към гласуването за българските кандидати почти никой не проявява интерес, може би защото европейските граждани, които имат адресна регистрация в Испания могат да гласуват в испанските избирателни секции.

Според новия Изборен кодекс секция извън страната за вота на 25 май се образува, ако в местата в държава-членка на Европейския съюз, в която на проведени до 5 години преди изборния ден избори (2009 г.) е имало поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Това означава автоматично разкриване на секция. При нас, в Хетафе, на последните избори през 2013 г. гласуваха над 750 избиратели, което означава, че автоматично трябва да се образува такава.

Никой обаче не съобрази, че една секция не може да се отвори автоматично - това е свързано с преговори с кметството, с пускане на молби за помещения (наемът в Хетафе е 334 евро, а има и места, където ще се плати повече), кабини, урни, охрана, да се уведоми полицията и др. Освен това трябва да се търсят хора за комисията (и то хора с опит и поне един от тях да е с компютърна грамотност), да се мисли за настаняването на члена от комисията, който ще бъде изпратен от България (винаги има по един командирован) и т.н., и т.н.

В Испания ще има 47 избирателни секции за 151 128 българи (колкото е броят на сънародниците ни тук към 01.01.2014 г. според испанския Статистически институт). Само в област Мадрид ще бъдат разкрити 5 секции - в посолството и още 4 в Хетафе, Мостолес, Алкала де Енарес и Коядо Виялба.

Ако не отворим секция в Хетафе, най-близката до нас ще е на 20 минути, в съседен град.

Тъй като имам много контакти с българи и съм говорила с много хора, мога да кажа със сигурност, че броят на хората, които ще гласуват на изборите за европарламент ще бъде незначителен. И такова е положението не само при нас, а и на много други места в Испания. Не виждам защо трябва да се отваря избирателна секция и да се разхищават човешки и материални ресурси, с други думи - да се харчат грешни пари.

Толкова ли е богата България? Толкова ли няма къде да се вложат тези пари?

Не ме разбирайте погрешно - не, че не искаме да гласуваме, напротив - искаме и ще гласуваме, но на парламентарни и президентски избори, от които реално зависи случващото се в страната ни! Това, което не разбирам е недоглеждането в новия кодекс и излишното разхищаване на средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!