102 българи искат да бъдат евакуирани, съобщи МВнР

OFFNews 24 февруари 2022 в 08:55 1044 0

102 българи искат да бъдат евакуирани от Украйна, съобщиха от Външно министерство по Нова тв. От МВнР призовават хората да останат по домовете си, за да има връзка с тях. 

В посолството ни в Киев записват актуалната информация за желаещите евакуация. В части от страната няма ток, съобщиха още от МВнР. 

„Информацията, с която разполагаме, е, че има голяма паника в Киев. В части от страната няма ток, очаква се и мобилните данни да бъдат спрени. За Одеса информацията е, че няма паника, по думите на консула ни там”, заяви говорителят на МВнР Митко Димитров. 

По думите му евакуацията е възможна само през граничните пунктове, защото въздушното пространство е затворено. „Създаден е оперативен щаб в посолството, при необходимост в него ще бъдат подслонени хора, каза още Димитров. 

Външният министър Теодора Генчовска разпореди на дипломатите от мисиите на България в Полша, Румъния и Молдова да отидат на граничните пунктове и да оказват съдействие на нашите сънародници, които желаят да напуснат страната, съобщиха от Външно. 

МВнР е в непрекъсната координация с дипломатическите мисии на нашите партньори и съюзници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews