38% от българите смятат, че напускането на ИТН е изнудване

OFFNews 14 юни 2022 в 23:25 4595 1

Снимка БНТ

38,3% от българите не одобряват оттеглянето на министрите на ИТН от Слави Трифонов и смятат, че това е опит за изнудване и за дестабилизация.

Това показва експресно социологическо допитване на "Алфа рисърч", направо за предаването "Референдум" на БНТ.

32.6% от респондентите напълно одобряват излизането на ИТН от коалицията, а 28,7% смятат, че проблеми има, но трябва да се търси компромис за продължаване живота на кабинета.

Най-силна подкрепа има решението на Трифонов сред продължаващите да подкрепят ИТН: 88% „за" - срещу 12% „против". По около 40 на сто от избирателите на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" също са на мнение, че е необходимо да се сложи край на настоящото правителство.

Привържениците на останалите три управляващи партии са негативни към развалянето на коалицията, но в различна степен – 47% от симпатизантите на ДБ, 60% от тези на БСП и 79% от сегашните поддръжници на ПП.

53.3% от анкетираните не смятат, че е възможно да се състави ново правителство в рамките на настоящия парламент - срещу 41.6%, които са на обратното мнение.

Според 32.2% от запитаните е най-добре правителството да подаде оставка възможно най-бързо. 24.3% смятат, че то трябва да се задържи поне до есента.

Анкетираните са поставили ниски оценки за работата на седемте парламентарно представени партии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки