600 опита за нелегално преминаване на границата за денонощие

МВР премахнало изпитът за литературна грамотност и изискването за диплома с оценка над четири, но пак не достигат хора в МВР

OFFNews 06 юли 2023 в 18:09 776 0

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

"За последното денонощие има 600 опита за нелегално преминаване на границата", обяви вътрешният министър Калин Стоянов на заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, цитиран от БГНЕС. 

Министърът уточни, че групите стават все по-големи.

"Много трудно бихме могли да изискваме Гранична полиция на магистралата. Ние търсим начини да уплътним ситуацията на самата граница, а какво остава за магистралата", каза още той.

Калин Стоянов посочи, че от действията, които са предприели, вече дават резултат. "Предстои да уплътним още повече границата", уточни вътрешният министър.

Той посочи, че преди предприетите действия опитите за минаване на браздата са били около 1000. "В рамките на една седмица има намаление от 29% на случаите и 37% в броя на лицата направили опит да минат границата", отбеляза Стоянов.

В комисията бе изслушан и главният секретар на МВР Петър Тодоров, който коментира, че е съгласен, че няма как да извадят хора от "Гранична полиция".

Тодоров добави, че миналата година е имало почти 2000 присъди по престъпления, свързани с незаконния трафик на мигранти, а от тях 125 са ефективните. Той наблегна на необходими промени в Наказателния кодекс за тези престъпления.

Стана ясно, че в Столичната дирекция на МВР има над 600 свободни места. Главният секретар на МВР обясни, че се обявяват конкурси, но кандидатите се провалят на физическия изпит или на психотеста.

По думите му част от причините за недостига на служители са и неатрактивните заплати. "Премахнахме изпита за литературна грамотност и за диплома с оценка над четири, въпреки това не можем да привлечем кандидати", заяви Петър Тодоров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !