АБВ: Разпределението на квотите във ВСС е успех за нас

ОFFNews 10 декември 2015 в 16:35 3235 3

Успех за АБВ е фактът, че Народното събрание гласува разпределението на квотите в прокурорската и съдийската колегия да бъде в полза на професионалистите, а не на политическите назначение – предложение, зад което партията категорично застана още в самото начало.

Това заяви в ефира на БНТ председателят на правния съвет на АБВ Марин Киров по повод вчерашното гласуване на промените в Конституцията, когато условието на реформаторите за "историческия компромис" от юли беше бламирано. От РБ искаха квотите във ВСС се запазят, каквито бяха първоначално - в съдийската колегия да са 8 членове, излъчени от самите съдии и 5, които да са предложени от парламента, а в прокурорската да са 6:6. 

Вчера обаче беше гласувано друго разпределение - 8:6 в съдийската колегия и 6:5 в прокурорската квота.

„Постигнахме баланс в двете колегии и това е успех. Предложението по вносител категорично ограничаваше една от двете колегии – прокурорската. Там доминираше политическата квота, което за нас е недопустимо. Така че резултатът от гласуването считаме за успех. Този текст е най-важен за нас, защото е наша идея“, каза Киров по повод вчерашното гласуване.

Киров бе категоричен, че подалият оставка министър Христо Иванов е заел недопустима позиция, която нарушава баланса в независимостта на действията на двете колегии.

"Къде е проблемът. Най-съществените предложения на министъра минаха. Един единствен текст не е минал - този за квотите", каза той.

Според него със своите изказвания Иванов е нападал всички прокурори, защото" неговото разочарование довело и до оставката е, че с решенията си Народното събрание е освободило Прокурорската колегия към ВСС от политическа зависимост.

Той бе категоричен, че следващият министър на правосъдието трябва да стъпи на постигнатите поправки в конституцията и да предприеме мерки за реална съдебна реформа и промени в Закона за съдебната власт. 

Киров коментира и решението на Радан Кънев да мине в опозиция, както и заявките, че още членове на РБ ще напуснат управленския формат, като подчерта, че е важно да се разбере дали останалите министри на реформаторите ще напуснат властта.

„Още по-важен е въпросът дали всички кадри, които назначиха в администрацията, ще се оттеглят в опозиция. Защото аз, като страничен наблюдател, доста често съм чувал анализатори, които казват, че РБ е преял много повече с власт от ДПС, дори и че са назначили хора във всички администрации. Това съм го чул и затова питам - всички техни кадри ще напуснат ли държавната администрация?“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews