Адвокатът на Цветанов: Клиентът ми е подслушван, a покрай него и други политици

OFFNews 30 януари 2014 в 08:14 3409 6

Адв. Менко Менков
Адв. Менко Менков

Цветан Цветанов е подслушван доскоро, а може би това продължава и в момента, обяви в сутрешните блокове авдокатът на подсъдимия бивш МВР министър - Менко Менков.

Менков цитира в доказателство на думите си "том 9, лист 270 и 271" от материалите по третото обвинение срещу Цветанов - за присвояване на 50 хил. лв. от бюджета на МВР. На тези страници бил записан иск за предсрочно прекратяване на използването на СРС срещу "контролираните лица", без да се уточнява кои са те.

"Това означава, че подслушването е поне от началото на ноември м.г., а може би продължава", каза Менков. 

„Действията на Цветан Цветанов по въпросното дело са от февруари 2012 г. Въпреки това той е бил подслушван и след това, буквално допреди дни, а вероятно и в момента. Получено е писмо до прокуратурата от 22 януари 2014 г., в което е поискано предсрочно прекратяване на използвани СРС-та за няколко лица - не се казва кои точно, но се говори в множествено число, значи е минимум Цветанов, тъй като не могат да се съберат данни по разследването или събраните данни нямат отношение по предмета на доказване”, обясни Менков.

Според него е вероятно покрай служебните срещи на Цветанов да са подслушвани и други политици, вкл. европейски. "Разговорите с политици, които той провежда, също са контролирани", поясни адвокатът.

Пред агенция "Пик" адвокат Менков е цитиран да изборява, че "в рамките на подслушването на Цветан Цветанов са били подслушвани и Росен Плевнелиев, депутатите от Бундестага Ингрид Гресле и Ханс-Петер УУл, който е съветник на канцлера Меркел по въпросите на сигурността, Джоузеф Дол (председател на ЕНП), Бойко Борисов и ред други политици от България и Европа. Все още не е ясно дали са били подслушвани или са били и следени с външно наблюдение. Скандалът е международен!"

Според адвокат Менков назначените СРС-та по делото вероятно са законни, но ненужни заради късния момент, в който са назначени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови