Ако мнозинството отхвърли референдума, ГЕРБ ще инициира собствен

Елица Мартинова 30 януари 2014 в 10:16 8863 27

Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС

Ако парламентът отхвърли референдума на президента, ГЕРБ ще инициира подписка и ще организира собствен референдум, обясни в кулоарите на парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Експремиерът заяви, че подкрепя категорично идеята за национално допитване. По думите му българските граждани имат право на глас в "злободневната тема" на обществото - купуване на гласове и манипулиране на избори.

OFFNews припомня, вчера държавният глава обяви, че ще предложи на парламента изборите за Европейски парламент да бъдат съчетани с референдум, касаещ теми от новото изборно законодателство. Плевнелиев предлага три въпроса:

- Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

- Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Часове след анонса на Борисов, че ГЕРБ ще инициира референдум, дори мнозинството да отхвърли предложението на президента, станаха ясни и позициите на останалите лидери на групите в парламента. От левицата обявиха предлаганите въпроси за противоконституционни.

В тази връзка зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева, която по професия е юрист, отхвърли категорично твърденията на "Коалиция за България".

Подкрепяме предложението на президента за провеждане на национален референдум с въпросите, както той ще ги внесе в Народното събрание. Това е право на президента, което произтича от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесен от левицата в 40-ото Народно събрание", коментира Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков