Ананиев и Василев заедно на трибуната в спор за Бюджет 2022

"Аз 40 години я уча тази наука и сега няма как за 5 минути да му кажа как да стане бюджетар"

Йорданка Веселинова 10 февруари 2022 в 15:23 8789 2

Снимка Стопкадър, БНТ

Бившият финансов министър от кабинета "Борисов 3" Кирил Ананиев и настоящият - Асен Василев влязоха в спор за Бюджет 2022 в парламента. Очакваната размяна на критики обаче завърши нетрадиционно - в края на спора двамата застанаха рамо до рамо на трибуната в пленарната зала.

Всичко започна с 20-минутното изказване на депутата Ананиев, в което той направи макроикономически анализ на проектобюджета. Ананиев заяви, че този бюджет прави все по-малко вероятно България да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

"Ще имаме проблем както с националните инвестиции, така и с европейските", прогнозира той.

Депутатът от ГЕРБ подкрепи тезата на съпартийците си и ДПС, че бюджетът е проинфлационен.

"Инфлацията ще отиде в бюджета и този ресурс ще използвате за вашите политики", разкритикува правителството Ананиев.

Финансовият министър Асен Василев отговори на обвиненията с думите, че трябва да се спре политиката за никакви инвестиции в хора, инфраструктура, да се спре с увеличаването на държавната администрация в момент, в който навсякъде по света тя се намалява и се преминава към електронни услуги. По думите му всичко това е предизвикало емиграцията на над половин милион българи.

"Този бюджет цели да направи инвестиционната и публичната среда поне толкова добра, колкото е в Европа", заяви той и допълни, че "от 2007 г. досега това, което ние казваме е, че сме бедни, ще си останем бедни завинаги, освен ако не получим някакви подаяния от Европа и ако не ги откраднем. Ами свърши това."

В поредица от реплики депутати от четворната коалиция нападнаха Ананиев по редица точки от изказването му. 

Той се закани, че всеки месец ще изпраща до Министерството на финансите писмени въпроси за това как се изпълнява програмата за растежа. 

Докато Ананиев отговаряше на въпросите от трибуната на НС, Асен Василев му зададе въпрос. Депутатът от ГЕРБ пък го покани до него и така се стигна до парадокса реплики и дуплики да се водят паралелно на трибуната.

Василев призова предшественика си в МФ, който определи като "много добър бюджетар", между първо и второ четене да предложи кои разходи да се намалят, за да се постигне по-малък дълг.

Ананиев му отговори, че "този министър (Василев) прави социален експеримент".

"Да му разкажа тук пред Вас как се прави бюджет, няма да си позволя, няма и да ме разберете, защото пак ще ми дадете пет минути (...) аз 40 години я уча тази наука и сега няма как за 5 минути да му кажа как да стане бюджетар."

В края на спора бивш и настоящ министър застанаха рамо до рамо на трибуната в пленарната зала. Зам.-председателят на НС Мирослав Иванов ги поздрави за дебата и изрази задоволство от конструктивния диалог между управляващи и опозиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1200

1

Boris A. Johnson "The Great"

10.02 2022 в 15:36

Защо новото правителство не разследва съмнителни сделки за милиарди? Полша плаща на разсрочено плащане $4.6 за 32 супермодерни F-35A Lightning II.
България плати вече $1.2 милиарда долара за 8 броя F-16 Block 70 пазарната цена на един Ф-16 блок 70 (най-евтината конфигурация) е $15 милиона долара.
Тоест ние сме платили $1.2 милиарда долара за нещо което струва 120 милиона?!? За същата цена можехме да купим 8 модерни F-35A Lightning II.
Кой идиот одобри и подписа тая сделка??? Защо това не се дискутира в Парламента?