Антон Кутев: Да се справим с неравенствата в България

OFFNews 23 май 2020 в 10:00 3053 1

Предлагаме ДДС на храните и ДДС на лекарствата, да бъдат намалени рязко. Това вече сме го предлагали в няколко бюджетни процедури, но сме го предлагали в комплект с други мерки, които би трябвало да вървят заедно. Когато взимаш от бюджета, трябва и да добавяш към бюджета през преките данъци. Затова вече години наред настояваме да има прогресивно данъчно облагане. Едно от нещата, които Европейската комисия ни каза е, че вече има нетърпими неравенства в България, които се увеличават. Нашите мерки, освен че са насочени към справянето с кризата, са и насочени към справянето с неравенствата.

Това каза Антон Кутев, народен представител от ПГ на „БСП за България“, пред БНТ.

Той припомни, че предложението за намаляване на ДДС върху храните и лекарствата БСП го прави вече няколко години. Кутев предложи следния прочит на сегашната ситуация - освен с борбата с вируса и последиците от него, мерките трябва да бъдат ангажирани и с намаляване на неравенствата. „Социалните неравенства в България са толкова големи, че те вече са проблем не само за бедните, но и за цялото общество. Те вече пречат и на икономиката, пречат и на обществения живот. Това е ключовият проблем на нашето общество“, смята Кутев.

„БСП в нито един момент не е била против здравните мерки. Напротив, ние подкрепихме извънредното положение. Което обаче не значи, че от сегашна гледна точка нямаше някои абсолютни изхвърляния по отношение на тази криза – имаше ненужно затваряне на паркове, имаше едни КПП-та, които абсолютно не помогнаха за овладяването на коронавируса, имаше едно на практика закриване на парламента“, каза още социалистът. Според него сега трябва да се направят точните изводи, за да не се повтарят направените грешки в случай на повторна вълна на този вирус или някой друг.

Антон Кутев посочи за една от големите грешки на сегашното управление насочването на пари в бизнеси, а не в крайния потребител. По неговите думи има по-голям смисъл от пряка помощ, която да вдига потреблението и по този начин да помага на бизнеса. „Трябва да се помогне на ресторантьорството, но прякото финансиране в много по-голяма част трябва да отиде в крайния потребител – той да задвижи потреблението. Да се финансират хората, които са пострадали пряко, като тези със свободни професии – с директни дотации - както се прави в по-голямата част от света. Само при нас го няма това. В момента подпомагаме през ресторантьорите и през хотелиерите. Не – трябва директно на хората да се даде. Другата верига е по-дълга – дава възможността да изтекат парите и да не достигнат до реалния човек“, категоричен бе Кутев и припомни: „Ние вече предложихме такива директни плащания – една минимална заплата плюс осигуровките на всеки с пострадали доходи. За общините тази криза също струваше скъпо – 10-15% от бюджетите им – а те са на първа линия и реално се борят със заразата. Нашето предложение беше да се направи една пряка дотация към общините, за да могат да предприемат нужните мерки“.

„Все повече политици, включително десни, започват да търсят рязко леви решения. Такова е и решението за една държавна петролна компания – форма на държавно участие в този бизнес. Една от най-големите победи на лявото е, че успя да убеди обществото, че намесата на държавата в икономиката е полезна и необходима“, коментира Антон Кутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

1

Стик

23.05 2020 в 14:43

„Руският център в София заличи България от делото на Св. св. Кирил и Методий“
Излoжбa прeд вхoдa нa културнo-инфoрмaциoнния цeнтър, прocлeдявaщa иcтoриятa нa пиcмeнocттa ни, прoпуcкa изцялo бългaрcкaтa рoля в прocвeщeниeтo прeз вeкoвeтe в нaвeчeриeтo нa прaзникa 24 мaй. Руcия зaличaвa Бългaрия oт иcтoриятa зa пиcмeнocттa, cъздaдeнa oт cвeтитe брaтя Кирил и Мeтoдий – тoвa cтaвa яcнo oт излoжбaтa прeд вхoдa нa Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, пocвeтeнa нa 24 мaй, пишe "Мoнитoр".
Нa дeceтинa пaнa ca пoдрeдeни ръкoпиcи, прocлeдявaщи иcтoриятa нa пиcмeнocттa ни, нo никъдe в тях дa ce cпoмeнaвa принoca нa Бългaрия зa тoвa. Тe ca чacт oт кoлeкциятa нa Мocкoвcкия държaвeн oбeдинeн худoжecтвeн иcтoрикo-aрхитeктурeн и прирoднo-лaндшaфтeн музeй – рeзeрвaт.
В eкcпoзициятa, прeдcтaвeнa пoд зaглaвиe „Извoрът нa cлaвянcкaтa културa”, ca пoдбрaни caмo руcки дoкумeнти и aртeфaкти.
(fakti.bg/kultura-art/477130-ruskiat-centar-v-sofia-zalichi-balgaria-ot-deloto-na-sv-sv-kiril-i-metodii)