Армията се готви да купи 3D радари за 400 млн. лв. преди да дойдат новите F-16

Георги А. Ангелов 19 май 2020 в 18:00 8552 2

Мобилен 3D радар производство на Lockheed Martin

Министерството на отбраната обсъжда купуване на нови 3D радари, които трябва да влязат на въоръжение преди идването на новите изтребители F-16, сделката за които беше сключена миналата година.

Военното ръководство е изработило всички необходими документи- проект за инвестиционен проект (ДИП) и проект за инвестиционен разход (ПИР) и ги е дало на политическото ръководство на Министерството на отбраната. Предишният проект за купуване на радарите е още от 2014 г, а по този се работи от две години. Предвижда се да придобием пет радара за далечно откриване и два за близко, като те трябва да са мобилни или транспортируеми. Очаква се проектът е на стойност от порядъка на 300–400 млн. лв. В тази сума е включена и нтегрирана логистична поддръжка, след гаранцията, за целия период на договора, поне за десет години. В сумата влиза и обучението на личния състав, който ще експлоатира тези радари.

Може и Македония да се включи в проекта

Обмисля се вариант за купуване на 4 радара за близо откриване и 4 за далечно, тъй като е почти договорено България да поеме охраната на въздушното пространство (Air policing) на Северна Македония. При този вариант Скопие ще участва със средства в проекта, а единият радар ще бъде разположен на македонска територия.

Вече са водени сондажни преговори с производители от няколко държави, сред които Германия, Израел и САЩ. Във всички случаи покупката ще е на изплащане. Твърде вероятно е радарите да бъдат купени от САЩ, ако получим политическа цена и изгодни условия. Това е възможно, тъй като България вече получи одобрение за участие в програмата на Вашингтон за продажби на военно имущество на чужди държави (FMS) и може да купува на цени, като за американската армия и на изплащане.

Първите шест изтребителя F-16 Block 70/72 (от 8) трябва да са готови през 2023 г. Без нови радари експлоатацията им ще е почти невъзможна, каза източник на OFFNews от Министерството на отбраната. Новите радари са част от инфраструктурата необходима за експлоатация на F-16 Block 70/72. За това реалното постъпване на 3D радарите на въоръжение трябва да започне през 2023–2024 г.

Старите съветски радари са почти неизползваеми

Военновъздушните сили (ВВС) на Българската армия в най-скоро време няма да могат да охраняват въздушното пространство. Това е един от изводите на Доклада за състоянието на отбраната за 2019 г., който бе одобрен от правителството.

“Радиолокационните комплекси работят с частични неизправности, заради което са занижени техните основни технически параметри. Поради тази причина в краткосрочен план съществува реален риск от невъзможност за осигуряване с необходимата информация на системата за командване и управление на ВВС. Това би довело до невъзможност за изпълнение на задачите по контрола и охраната на въздушното пространство в национален и съюзен аспект, както и до застрашаване безопасността на полетите”, пише в доклада.

Другите проекти за модернизация са замразени

Двата проекта за модернизация на армията, които трябваше да бъдат подписани тази година- за нови многофункционални кораби и нови бойни машини за пехотата са замразени. Предвидените за плащания по тях в бюджета 170 млн. лв трябва да бъдат пренасочени за следващата година.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

2

XR4

19.05 2020 в 19:27

Крайно време беше!
Ся остава да видим как ще "сглобят" спарката американски 3D радар със С-300 и С-125. Струва ми се, че ги чакат много безсънни нощи...

5712

1

tough

19.05 2020 в 19:26

Ще купува, нали парите са на аванта от некви данъци, дето ги плащат разни пpoшляци.