Атанасов за промените в конституцията: Президентът ще избира служебен премиер между трима

Във венесеното в НС от Иван Гешев за "Барселонагейт" няма достатъчно доказателства за пране на пари, каза съпредседателят на ПП-ДБ

OFFNews 28 юли 2023 в 09:57 4577 4

Атанас Атанасов

Снимка БГНЕС/архив

Атанас Атанасов

Проектът за промени в Конституцията е готов. В него мандатността на кметовете отпада, президентът ще може да избира сред трима за служебен премиер, а 24 май ще смени 3 март като национален празник. 

В началото на следващата седмица ПП-ДБ и ГЕРБ ще подпишат протокол за взимане на решения в управляващото мнозинство, заяви по бТВ Атанас Атанасов, съпредседател на  "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов. 

По думите му така ще има правила, така че предложенията да са съгласувани между политическите сили, подкрепящи правителството. 

"Това е една квазикоалиция и до нея се стигна, след като последните две години имаше квазипрезидентска република, не парламентарна", обясни Атанасов. 

За начина, по който ще се избира служебният кабинет, той обясни, че ако не може да бъде съставен редовен кабинет, президентът ще избира служебен премиер сред председателя на отиващия си парламент, председателят на Върховния касационен съд или управителят Българската народна банка. Посоченият министър-председател ще си формира сам правителството. 

Промените в Конституцията ще бъдат подписани от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС, уточни Атанасов. Подкрепа ще се търси и от другите политически сили, за да се съберат 180 гласа за "бърза писта" на промените. 

Атанасов коментира и, че знае какво има в папките, внесени в НС от бившия главен прокурор Иван Гешев, по делото "Барселонагейт". Вътре няма достатъчно доказателства за пране на пари, заяви лидерът на ДСБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

4

edin slep

28.07 2023 в 19:10

Мандатността всъщност е ключова, явно това е цената за подкрепа от ДПС за другото.

-1395

3

AlexT

28.07 2023 в 13:46

Драги СВОБОДНИ граждани , МАФИЯТА/дс-бкп,дпс, боко/ отново е консолидирана СРЕЩУ НАС ! Този път заедно и с х.иванов, атанасов, кирчо,зелената гулия..Мислете го .!?

Христо Иванов написал гениално ПРОТОКОЛ-че, за РЕДА, на НЕкоалицията, когато взимат РЕШЕНИЯ с мафията- седнали на масата :)

-1395

2

AlexT

28.07 2023 в 13:45

Другарю илиан василев, Борисов си ИМА ХОРА / сарафофффции/ , които ще му СВЪРШАТ работа , без той да се намесва ) Даже и другарят генерал Атанасов , вече НЕ виждал доказателства за пране на пари в ‘ ‘Барселона гейт „ ..:)!? Така че, не се грижи ..Има кой да покрива и доган, и пеевски, и боко, и ...да продължат с ЛЪЖИТЕ за ‘Промяна’..Не се напъвай да ни убеждаваш в някаква предстояща борба с ...корупцията ) ТЕ, СА заедно , вече, НЕ само в КОАЛИЦИЯ /по разпределяне на постове и власт / , но даже и започват да си ПОКРИВАТ, взаимно , КРИМИ бакиите..:)) Боко е избелен, светъл , НЕвинен мафиот, за доган и пеевски – да не говорим,даже Асенчо- не чака и 5 ЛЕВА данък печалба / корпоративен / от Лукойл , ДПС муцуните получават ОЩЕ ВЛАСТ и назначение и т.н...
Друг път повече , че си имам работа драги анализатор и инкубатор на ..напразни надежди ,,..:))

-1395

1

AlexT

28.07 2023 в 13:43

„Промяната”напредва,бързо.Във ФЕОДАЛНИТЕ общини и села на ДПС и ГЕРБ , НЯМА да има до 2 мандата-за кметове .Ще има смяната им , когато доган и боко-РЕШАТ!?

Кога ще приключи Съдебната реформа , ли ? Когато доган и боко си ИЗБЕРАТ сарафоффф за постоянен гл. прокурор !:)

Кога ще си върнем, откупим ЛУКойл обратно ? Кога ЛУКойл ще плато ЕДИН лев данък печалба ? На куково лято ..:)

Кога ще бутнем , преместим в ПАМУК поне ЕДИН сталинско- съветски паметник ? Към 2050 година ..

Кога ще намалим МАААЛКО- ДС отрочета и бащи /55-75 годишни / в администрации, министерства,данс,МВР,агенции,Народно събрание?.. Към 2080 год.,ли ?

Кога, днес и сега, ще СПРЕ тайната квота на ДПС в „ПРОМЯНАТА „ на страната ? А тези на сикаджията ? Защо ни е ТОЧНО ТАЗИ „промяна” ?

Кога някой депутат , поне ЕДИН, ще излезе на трибуната и ПУБЛИЧНО ще поиска ОТСТРАНЯВАНЕТО на руския агент радев ?

Как е , как е „промяната” другари Христо, Атанасов , кирчо нефелнии и зелената маруля в България ? :

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки