Бакалов предлага глоби за общините, допуснали наводнения

Offnews 08 септември 2014 в 09:10 2910 2

Йордан Бакалов

Вътрешният министър Йордан Бакалов предлага да се налагат санкции на общините, които не са предприели мерки по почистване на речните корита и отводнителната система на населените места, да бъдат санкционирани. 

"Равносметката – за тези два дена изминах 1200 км в засегнатите райони – определено мога да кажа, че има общини, които явно са си свършили работата и в които се вижда, че водата по улиците се поема от шахтите, докато има общини, които явно не са си свършили тази работа и от там вече както се казва, в коритата на реките вода няма, а по улиците – до колене", каза служебният министър в интервю за БНТ.

Още преди седмица той е изпратил писма до общините да си почистят коритата със списък за разчистване на дерета, канализации и речни корита. Има общини, които са си свършили работата и след наводненията водата се оттича в шахтите, а други не, отбеляза още Бакалов.

Попитан дали ще бъдат санкционирани общините, които не са взели под внимание препоръките на вътрешния министър, Йордан Бакалов отговори:

„Втората заповед, която пуснах след това е моите инспектори да проверяват и правят допълнителни предписания, но определено мога да кажа, че на този етап няма как да санкционирам. Определено една от възможните промени, която ако се възприеме, е да има възможност да се налагат санкции, защото тази система трябва така или иначе да бъде изградена”, каза още министър Бакалов.

Той добави, че не може да продължава ситуацията, в която се бяга след събитията. „Да, наистина природата удари тези общини, но аз съм на мнение, че независимо, че не можем да се борим пряко срещу нея, можем поне да вземем мерки предварително, които да минимализират загубите и от там самите хора да не търпят такива щети, защото за мен и определено няма как да продължаваме да бягаме след събитията, няма как държавата да има тези финансови възможности, с които след това да възстановява”, каза още Йордан Бакалов.

Според него косвените проблеми като незаконната сеч и незаконното строителство спомагат за страшните наводнения в страната. Министърът припомни, че с решение на Министерски съвет е поискан мониторинг на ЕС на цяла България, за да се разбере къде е проблемът и защо всеки по-силен дъжд се превръща във воден ад за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews