България и Украйна обсъждат подписването на двустранно споразумение за сигурност

На двустранната среща премиерът Николай Денков подари на Володимир Зеленски реплика на меча на хан Кубрат

OFFNews 26 февруари 2024 в 15:01 2407 5

Снимка FB/ Володимир Зеленський

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът Николай Денков проведоха двустранна среща в Киев

Амбициите на руската агресия са директна заплаха за националната сигурност на България, каза премиерът Николай Денков на пресконференция след среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Премиерът е на мнение, че целите на Путин се разпростират извън украинската държава.

"Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите си и да почувствам със сърцето си вашето несправедливо страдание, но и вашия героизъм и вашата решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете”.

С тези думи премиерът Николай Денков се обърна към президента на Украйна Володимир Зеленски

Денков заяви, че правителството и мнозинството в парламента  работят неотклонно за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна.

"България обсъжда подписване на двустранно споразумение за сигурност, но първо трябва да има одобрение на НС", съобщи Денков.

Той добави, че България е и една от страните съоснователки на международна коалиция за борба с депортирането на украински деца на руска територия.

На днешната дата Украйна отбелязва поредна мрачна годишнина. Преди десет години незаконното анексиране на Крим и Севастопол сложи началото на непрекъсната агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя към пълната ѝ инвазия на 24 февруари 2022 г., добави премиерът.

Той подари на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат и разказа за завета към тримата му сина, че само ако са единни, няма да бъдат победени.

От своя страна украинският президент благодари на страната ни за подкрепата:

"Благодаря, че през цялото време на пълномащабната агресия подкрепяте нашата държава. Много ценим това, че България е с нас. Днес обсъдихме нуждите на войниците. Нашата обща привързаност към принципа на добросъседството ще подпомогне икономическия растеж на двете държави. Обсъдихме сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство."

Той подчерта, че ЕС е доставило едва 30% от обещаните 1 милион боеприпасаени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

6

демотиватор

26.02 2024 в 17:08

Добра новина- "През последните седмици България е продала на Украйна 120 хиляди 122-мм артилерийски боеприпаси от "съветски калибър". Доставките трябва да започнат в режим «ASAP»." (превода мой).
Ето го цялото (надежден укр.сайт) :

https://mediavektor.org/74330-bolgariya-prodala-ukraine-120-tysyach-122-mm-artillerijskih-boepripasov.html

500

5

781000

26.02 2024 в 16:34

Май доста хора не си дават сметка, но ако Украйна загуби войната, т е падне и Киев, срещу нас от ЕС няма да е само руската армия. Срещу нас ще бъде РУСКАТА + УКАИНСКАТА армия, която ония ще използват, както сега използват чеченци, буряти, сибирци. Гответе се за това, което сами си посадихте, смели европейци.

135

3

Far Rider

26.02 2024 в 16:02

Не само са доставили 30% от обещаните боеприпаси, но от обещаната техника е доставена само 36%! Няма самолети, няма ракети с далечен обсег на действие. Запада не иска да разсърди Путин и залъгва Зеленски! И от тези заигравки най-добри сме ние! От 8 решения на НС за помощ на Украйна е изпълнено само1! Пълен майтап сме!

2099

2

Mateevk

26.02 2024 в 15:16

Да, а Ким даде веднага 1 млн. снаряда само срещу една съветска лимузина. но майтапа настрана - срам и позор за т.нар. Запад!

500

1

781000

26.02 2024 в 15:05

Той подчерта, че ЕС е доставило едва 30% от обещаните 1 милион боеприпасаени.
Не знам какво точно е боеприпасаени, но ако бях на Зеленски, повече нямаше да се срещам с картонените тигри от ЕС, които го подвевоха жестоко.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша