България очаква американски, британски и италиански войници

Георги Ангелов 24 март 2022 в 15:58 5669 1

Снимка nato.int

България очаква американски, британски и италиански войници да се присъединят към българския батальон, подчинен на НАТО. В събота от съвместния брифинг на министър-председателя Кирил Петков и секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин стана ясно, че САЩ ще предоставят една рота "Страйкър". Днес от Брюксел премиерът Кирил Петков съобщи, че над 150 военнослужещи от Великобритания ще се присъединят към българската бойна група. Той допълни, че в момента се водят разговори и с Италия.

Обичайният състав на една американска рота също може да достигне до 150 души. 

В момента, според публикувана на сайта на НАТО графика, българският батальон наброява 900 души и е отбелязано и наличие на американски войници. Същата бройка обаче беше съобщена и преди седмица и според източници на OFFNews това е бройката на българските войници.    

Българската армия не разполага с модерни противотанкови, ПРО, ПВО и други необходими за съвременна война оръжия и се очаква, че съюзниците ще ги осигурят. България очаква батальонът да се командва от български офицер.  

Лидерите на НАТО се договориха на извънредната си среща в Брюксел днес да укрепят източния си фланг в контекста на войната, започната от Русия срещу Украйна, и предупредиха Москва да не използва химическо оръжие в сраженията там, а Китай - да не подкрепя агресията на Владимир Путин.

Четири бойни групи на алианса ще има в България, Унгария, Румъния и Словакия. Засега няма подробности за числеността и състава на тези части, както и под чие командване ще са.

Такива международни сили има в Полша и балтийските републики, като числеността им е около и над 1000 души и се предвождат от Великобритания, Канада, Германия и САЩ. Те са самостойни единици за бързо действие и имат сухопътни, разузнавателни, артилерийски, инженерни и други елементи.

"Оставаме обединени и решителни в решимостта си да се противопоставим на руската агресия, да помогнем на правителството и народа на Украйна и да защитим сигурността на всички съюзници", се казва в съвместно изявление след среща на националните лидери на 30-те страни - членки на НАТО, в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови