България с доброволен финансов принос в 4-годишна програма на ОИСР за Украйна

Даряваме 60 000 евро

Ружа Райчева 16 февруари 2024 в 11:19 776 0

Председателят на Народното събрание Росен Желязков на посещение в Киев

Снимка Пресцентър Народно събрание

Председателят на Народното събрание Росен Желязков на посещение в Киев

Народното събрание ратифицира споразумение с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за доброволен финансов принос от страна на България в размер на 60 000 евро.

Споразумението с ОИСР е сключено през август 2023 г., внесено е в деловодството на Народното събрание през септември 2023 г. от Министерския съвет. Изпълнението на програмата ще продължи 4 години. 

Общо 16,5 млн. лв. ще се отпуснат за целия период. Финансирането по дейностите на програмата ще идва от доброволни вноски на страните членки на ОИСР, уточни Екатерина Захариева от ГЕРБ. "Това ще бъде ясен знак за твърдия ни ангажимент за възстановяването на Украйна", каза тя. 

Програмата подкрепя Украйна по пътя и на присъединяване към Европейския съюз. Отпуснатите от България 60 000 евро (117 350 лв.) ще се считат за "официална помощ за развитие".

Споразумението предвижда финансови задължения за България и евентуално уреждане на евентуални спорове и затова подлежи на ратифициране в Народното събрание. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че това дарение изобщо не е доброволно, а принудително. Той се възмути, че описаната валута е в евро, а не левове. Александър Иванов от ГЕРБ каза, че не разбира съществото на изказването му. Той посочи, че средствата са предвидени в Закона за държавния бюджет за официални помощи за развитие и хуманитарна помощ. Иванов обясни, че описаната в законопроекта левова сума е равна на описаната в евро. 

Иван Ченчев от БСП призова НС да решава проблемите на България, а не чужди. Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков каза, че на фона на това, което печели България от оръжейната си индустрия заради войната в Украйна, е срамно тази тема да се използва популистки. Кристиан Вигенин от БСП изтъкна, че никъде в законопроекта не пише накъде ще бъдат насочени тези средства и какъв контрол ще има България над тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки