Бюджет 2021: ДПС предлага държавна '’ХелпКарма", ВМРО - да се финансират свързани ''институти''

Георги А. Ангелов 19 ноември 2020 в 17:26 5265 2

Снимка Архив

Йордан Цонев

Над 1,1 млн. лв. от държавния бюджет да бъдат предоставени на сдружението “дари.бг”. Такова предложение са внесли в петък депутати от ДПС, в последния срок, в който могат да се правят предложения за държавния бюджет за 2021 г.

За сдружение „дари.бг“ няма никаква допълнителна информация в регистри и онлайн. То не е познато с реализирани кампании или текущи дейности сред широката общественост, реагираха от Българския дарителски форум (БДФ), които разпространиха и своя позиция по случая.

Заместник-председателят от ДПС Йордан Цонев обясни пред OFFNews, че “дари.бг” е примерно име на бъдещо сдружение за дарителство, което да бъде захранено с пари от бюджета, да бъде към социалното министерство със символичен персонал и да се контролира от граждани, и Сметната палата. “Предложението ни е породено от възмущение от случилото се с “ХелпКарма”, ние взимаме страната на разследващите журналисти от бТВ и искаме да възбудим вниманието на парламента към дарителството. Основната ни цел е да отворим дебат и да се обърне внимание върху прозрачността на дарителския процес. Защото, ако се загуби доверието в дарителството, ще е много лошо”, каза Цонев.

В проекта на ДПС, който е качен на сайта на парламента, няма никаква обосновка и обяснение за предложението за новото НПО.

35 000 лв. за сдружение със секретар Костадин Костадинов

В предложение, пак от петък, за законопроекта за държавния бюджет от Йордан Йорданов и група народни представители от ВМРО се предвижда промяна в бюджета на Министерство на образованието и науката за 2021 г., с което да се дадат 35 000 лв. на Добруджански научен институт. В мотивите е посочено, че Добруджанският научен институт е регистриран през 2017 г. , но поради липса на средства за неговата дейност такива следва да бъдат отделени от държавния бюджет. От Българския дарителски форум отбелязват, че няма публична информация за посочения институт и неговите дейности, формата на неговото управление и начина на разходване на средствата му. Не е откриваема регистрацията му в регистъра на ЮЛНЦ. В мотивите пише още, че институтът е организирал четири конференции, от които е издал материали. “Посочените материали обаче не са достъпни за широката общественост, не са депозирани в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, каквото е изискването по закон, респективно – не са в базата данни на библиотеката. Посоченият институт няма сайт, който да предостави повече информация. Той не е акредитиран от Националната агенция за оценяване и акредитация”, отбелязват от БДФ.

Проверка на OFFNews установи, че Добруджанският научен институт има само фейсбук страница. В нея пише, че почетен председател е акад. Георги Марков, а като изпълнителен секретар е посочен бившият фунционер на ВМРО и настоящ председател на партия “Възраждане” - Костадин Костадинов. “Столичен секретар” е арх. Миломир Богданов, който в БНТ е представян, като “глава на Екологично дунавско княжество „Онгъл””.

От БДФ отбелязват, че по съществуващо вече предложение за Бюждет 2021 т.нар. Македонски научен институт ще получи директно финансиране от държавата чрез МОН на стойност 100 000 лв. Адресът на Македонски научен институт е на столичната улица Пиротска 5, където е централата на ВМРО, показа наша проверка. В Регистър на ЮЛНЦ пише, че част от целите му са да осветлява общественото мнение в страната и в чужбина относно насилствената денационализация на българското население в Македония; да разобличава фалшификациите на историческото минало и да разкрива характера на националноосвободителното движение на българите в Македония и тн. В становището на БДФ се отбелязва, че Македонският научен институт не е акредитиран научен институт, като същевременно е в тесни връзки и осъществява съвместни дейности с Добруджански научен институт (единствената информация за втория е от интернет сайта на първия). “Македонският научен институт има сайт и достъпен устав, но в устава не е посочен начинът на разходване на средства”, отбелязват от БДФ.

“Кои следва да бъдат минималните стандарти, на които една организация да отговоря (публично видими регистрация, управителни органи, отчети за дейността, годишни финансови отчети и др.), за да получава директно публично финансиране и какви са изискванията за отчитането му. Имат ли право организации без регистрация, доказана дейност и публична отчетност да получават публичен ресурс от държавата?”, питат депутатите от БДФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Със скоростта на ГЕРБ ще стигнем Европа след 40 г. Със скоростта на ПП-ДБ - за 12. Мартин Димитров в подкаста на OFFNews