Бюджетът чака кворум в пленарна зала за извънредно заседание

OFFNews 06 ноември 2018 в 07:13 3220 0

Депутатите ще гласуват днес бюджетът на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина, ако в пленарна зала има кворум. Пърламентът ще заседава извънредно следобяд. 

Сред най-спорните акценти в здравния бюджет е преминаването на Агенцията за трансплантации и Фонда за лечение на деца към касата. Увеличаването на максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лева е основната промяна, върху която се очаква управляващи и опозиция да противопоставят аргументите си при парите за ДОО.

С вдигането на максималния осигурителен праг от догодина, максималната пенсия ще се увеличи до 1 200 лева от 1 юли. Това обаче противоречи на обещанията на кабинета да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии. За всички останали пенсии - от 1 юли ще има увеличение с 5,7 на сто. 

"Кворумът е задължение на обществото, както каза премиерът Борисов. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашите алтернативни предложения, заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

ДПС също няма да се регистрират в начолото на пленарното заседание, Веселин Марешки обяви, че "Воля" иска оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, иначе няма да има регистраця и на нейните народни представители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков