Близнашки към Цветан Василев: В България смъртното наказание е отменено

Юлиан Христов 10 септември 2014 в 14:24 5901 4

Тепърва предстои да се представят планове за оздравяване на КТБ. Трябва да се намери решение за стабилизиране на банката, защото, ако там се допусне грешка, може да има далеко отиващи последици.

Това коментира след заседанието на правителството в сряда пред журналисти премиерът Георги Близнашки.

Според него част от решението на проблема с банката са обясненията на Цветан Василев по случая. Това обаче можело да стане единствено, след като банкерът поеме отговорност и се върне в страната, за да съдейства на властите.

"В България е отменено смъртното наказание, ние сме цивилизована държава, пълноправни членове на ЕС и тук нещата трябва да влязат в едно нормално русло“, коментира премиерът.   

Според Близнашки: "Всички очакваме с нетърпение това, което има да ни каже господин Цветан Василев по същество". Той предупреди, че "ако нещата отидат на зле" ще има сериозни финансови и социални последици. Близнашки каза още, че ако проблемът с КТБ бъде "изпуснат", той може да повлече и други банки: „Банките ни са стабилни, но ние трябва да се справим с казуса КТБ, който, ако излезе извън контрол, това може да има негативно отражение и върху други банки.“ 

"Така че, ако искаме да ускорим нещата в тази сфера, смятам, че той е ключовата фигура. Не е достатъчно да изпраща писма зад граница и планове за стабилизиране, което само по себе си е похвално... Но да дойде тук и като всеки добър гражданин да съдейства на правосъдието за изясняване на ситуацията, свързана с тази банка. Мисля, че не трябва да се драматизират нещата. В личен план всеки трябва да поеме своята отговорност. Смятам, че всички очакваме с нетърпение това, което има да ни каже господин Цветан Василев по същество. И не само на нас, но и не онези граждани, които протестират. Някои опитват да пренасочат протеста в друга посока. Иначе протестите сами по себе си са изблик на емоция но създават излишно напрежение в обществото“, каза още премиерът. 

Срещите по случая с КТБ, които се проведоха във вторник при главния прокурор Сотир Цацаров, били с информативен характер. Обвинител номер едно е искал да се запознае подборно със ситуацията и това какви действия предприема БНБ в рамките на специалния надзор, който осъществява над Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това разкри финансовият министър Румен Порожанов, който също се срещна с Цацаров. Той обаче беше предпазлив в коментара си за това какво си е казал с Цацаров и управителя на БНБ Иван Искров.

Порожанов обясни само, че ставало въпрос за среща с информативен характер. От срещата си с работодателите и синдикатите пък, Цацаров трябвало да си изгради представа за опасенията им за „един или друг развой на събитията по казуса КТБ“. 

„В никакъв случай не бих си позволил да взимам ролята на БНБ и да коментирам какво правят те“, каза финансовият министър. Той обясни, че предстои Централната банка да предостави план са преструктуриране и оздравяване на КТБ, а работата на правителтвото е да вземе решение нужна ли е държавна помощ за осигуряване на ликвидност или „на нещо друго“.

Това дали да има частичен достъп до малките депозити в КТБ може да реши само Централната банка. От там обаче се бавили с взимането на решение, защото имали опасения от юридически характер. Към момента депозити до 1000 лв. в КТБ имат 180 хил. души, които при отваряне на банката, биха занулили сметките си, обясни финансовият министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков