Близнашки под кръстосан огън на социалистите и ДПС заради чистки

Местан го обвини, че е най-слабият премиер в историята и е дискредитирал президента

OFFNews 06 ноември 2014 в 10:26 8516 23

Снимка Ивайло Анев

"Вие просто бяхте една маша. Зад претенциите ви на конституционалист извира фигурата на най-слабия служебен премиер и най-слабия премиер в историята на България".

Това каза на служебния премиер Георги Близнашки лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна и го обвини в политическа чистка. Той се намеси в словесната престрелка между Близнашки и Мая Манолова от БСП, която поиска сметка на министър-председателя за кадровата политика и изхарчените пари от служебния кабинет.

„Имате претенцията, че сте конституционалист и точно в тази ваша претенция е парадоксът. Дискредитирахте и президента Росен Плевнелиев”, нападна го още Местан. 

На въпрос на Мая Манолова за "чистката на служебния кабинет" Близнашки отговори, че всичко на всичко са уволнени 218 души от десетки хиляди служители в държавната администрация.

Въпросът е КОЙ. КОЙ стои зад тези уволнения, Кой предложи новите назначения, основно кадри на ГЕРБ, попита още Манолова.

Имайте здрави нерви, защото тепърва промените предстоят, който и да дойде на власт ще направи много сериозни промени, предупреди служебният премиер.

Той уточни, че на мястото на уволнените са назначени кадърни хора с опит. Това се наложило, защото година преди това се извършваля мащабна чистка в държавната администрация. 

На питане на Мая Манолова за какво са похарчени близо 1 млрд. лв. от служебното правителство, Близнашки отговори, че става въпрос за жизненоважни разходи.

„Няма нито една прахосана стотинка в разходите на служебното правителство. Нямам от какво да се притеснявам, действали сме в рамките на закона“, обясни премиерът и даде примери.

118 млн. лв. са отпуснатите допълнителни средства за министерствата и общините , за изборите са дадени 26.5 млн лв., за съфинансиране на проекти на НКЖИ по ОП „Транспорт“ – 15 млн. лв., за разплащане на извършени дейности по магистралите „Хемус“ и „Марица“ – 11.5 млн. лв.

Манолова репликира кое е неотложното в отпуснатите допълнителни 1 млн. лв. за президента, 8 млн. лв. за нова отсечка на метрото в София и 5.6 млн. лв. за спортен комплекс в Пловдив, чиито кметове са на ГЕРБ.

„Кое е неотложното, като казвате, че няма пари за здраве, за лекарства, за енергийни помощи на социално бедните семейства?“, попита тя.

Манолова окачестви харченето на 1 млрд. лв. като „пир по време на чума“. „По приоритетите ви посрещнахме, а изпращането ви тепърва ще го плащаме“, каза острието на социалистите.

Близнашки обясни, че спекулации за харчовете на кабинета се задават „от една информационна агенция под влиянието на небезизвестната Моника.“

Той отговори и на нападките за приетия от правителството стратегически документ „Визия 2020“, като обясни че става въпрос за необходим, смислен и задълбочен документ.

Валери Жаблянов от БСП постави под съмнение академичните му качества за това, че не е прочел документа, Близнашки отговори: „Георги Близнашки е истински български професор. Истински! Тепърва вие ще трябва да доказвате академичните си претенции, защото нищо не сте написали през живота си."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!