Бонев отстранен от председателски съвет на СОС. Герджиков: Той идваше по моя покана

Напрежение между Спаси София и Демократична България

OFFNews 07 април 2020 в 13:51 8931 3

След решение на политическите партии, независимият общински съветник Борис Бонев беше отстранен от Председателския съвет на Столичния общинския съвет - консултативният орган, в който участват представители на всички политически сили и който определя дневния ред и приоритетите на Съвета. 

Това съобщиха от Спаси София. От организацията пишат още, че приемат отказа Бонев да участва в съвета като "ясен знак, че партиите на властта имат желание да диктуват дневния ред зад гърба на обществото". 

"За нас бе неприятна изненада поведението на партиите от Демократична България, които предпочетоха да работят с ГЕРБ, което вече се е случвало, но и с БСП, ВМРО и Атака. Именно членовете на Демократична България настояваха Борис Бонев да не бъде част от председателския съвет, с което управляващите охотно се съгласиха. Вярваме, че политическото двуличие вече е омръзнало на гражданите и те ще се ориентират по фактите и действията, а не по манипулации и празни приказки. Това поведение се оказа пагубно и в предизборната надпревара, а днес отново ще затрудни представителството на свободните, демократично мислещи хора в столицата на България", твърдят още от Спаси София.

Твърдението на Борис Бонев, че е отстранен от Председателския съвет на СОС е неуместно, защото не можеш да си отстранен от нещо, в което по Правилник не присъстваш, обясни председателят на СОС Елен Герджиков. 

В сега действащите текстове членове на този съвет са само председателите на политическите групи и заместник председателите на СОС. Твърдението, че след като Борис Бонев не присъства на Председателски съвет, всички останали политически субекти се наговарят зад гърба на обществото, е несериозно. Освен ако г-н Бонев не смята, че той е единствен представител на обществото в общинския съвет. 

До момента той е присъствал по моя инициатива и покана. Неведнъж обаче е повдиган въпросът, преди всичко от "Демократична България", защо нарушавам правилата, обяснява още Герджиков. 

Позовавайки се на този прецедент на няколко пъти на Председателски съвет идваше почти половината група на ДБ. Обяснявам си това им поведение с факта, че партиите в тази коалиция нямат доверие помежду си. Това обаче изключително много пречи на работата ни. Ето защо реших да се върна към спазването на буквата на закона.

Многократно съм казвал, че предвид гласовете, които получи на местните избори, Борис Бонев има място в Председателския съвет. Това обаче трябва да стане, когато бъде избран за зам. - председател на СОС, тоест след промяна в Правилника и гласуване от останалите общински съветници, уточнява шефът на СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

3

Jinx

08.04 2020 в 21:37

ДБ го употребиха и го изхвърлиха. Ето това е стилът им

7568

2

Tabadatko

07.04 2020 в 14:46

Тая статия става горе долу. Тука има далеч повече детайли - https://www.mediapool.bg/poredna-politicheska-burya-v-obshtinskiya-savet-na-sofiya-news305858.html?fbclid=IwAR17ZNnwqIjM cCL1GnNU4zJZGrbjM2uSwjYVzoS62r1b_RYXT9eJjdnPVVY