Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Борисов към Бучковски: Сегашните и следващите поколения няма да ни простят това, че не сме намерили компромис

OFFNews 10 декември 2020 в 14:25 1795 0

Снимка Министерски съвет

"Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да се намерят решения. Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива."

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си по-рано днес със специалния пратеник на правителството на Северна Македония за България Владо Бучковски.

Според Борисов, за да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, е необходим прагматичен, откровен и добронамерен подход, изразяващ се в конкретни действия.

Той изтъкна, че за отношенията на взаимно доверие е важно връщането към стриктно и необратимо изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

"България винаги е изповядвала евроатлантическите ценности, затова и по време на нашето председателство на Съвета на ЕС поставихме темата за европейската перспектива на Западни Балкани на първо място", посочи премиерът. 

Борисов е категоричен, че България до този момент е положила всички усилия страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и ЕС.

Той припомни, че именно в резултат на подкрепата на България за европейското бъдеще на Северна Македония бе подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews