Брак или избори - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС още търсят решение

Йорданка Веселинова 10 март 2024 в 18:07 3028 2

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Мария Габриел преди старта на преговорите вчера

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС опитват до довечера да решат ще има или няма правителство. По информация на OFFNews представителите на двете групи ще опитат да завършат преговорите още днес, преди началото на консултациите за съставяне на правителство при президента.

Към момента не е ясно на какъв етап са разговорите и постигнат ли е консенсус около коалиционното споразумение, регулаторите, реформите, механизмът за вземане на решения и изобщо обсъжда ли се разпределение на министерски кресла.

"Предлагам да ми гласувате това доверие - да изпратим този преговорен екип с този документ и да опитаме да направим цялостно управление. Повече такива за 9 месеца, за 6 месеца...А да видим, а да се пробваме - пробвахме се 9 месеца. Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват - брак, или повече - не става така", заяви Борисов на Националното съвещание на ГЕРБ във вторник.

Основен препъникамък се очаква да е предложеното от ГЕРБ-СДС коалиционно споразумение до края на мандата на 49-ото Народно събрание. Във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи превръщането на сглобката в коалиция като "брак", който според него трябва да продължи поне още три години, а не само 9 месеца, както искат от ПП-ДБ. Миналата седмица лидерите на ПП-ДБ заявиха, че коалиция може да има, но след края на мандата на Мария Габриел, а вчера Националната конференция на "Да, България" даде мандат на Христо Иванов да подкрепи кабинет но само за 9 месеца и постави 12 условия на ГЕРБ. 

Двудневните преговори се водят при пълно мълчание, като по информация на OFFNews преговорните групи са решили да разговарят без мобилни телефони в зала 232 в сградата на бившия Партиен дом.

Интензивните разговори от повече от 12 часа (за двата дни) идват в навечерието на започващите утре консултации при държавния глава Румен Радев, който забърза процедурата. Нагласите са първият мандат на ГЕРБ-СДС да бъде връчен още в сряда. След това ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС имат седем дни да изпълнят мандата, като в противен случай политическата рулетка ще се завърти. Тази седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че при никакви обстоятелства партията му няма да подкрепи мандат на ПП-ДБ. Ако и той се провали, Радев сам избира на коя парламентарна група да връчи третия и последен мандат. До момента винаги го е връчвал на БСП и той винаги се е провалял. За да има избори 2 в 1 с европейските, то датата за вота трябва да е насрочена най-късно до 9 април.

През седмицата Борисов заяви, че с преговори или без, то няма "никаква надежда" за успешна ротация и общо управление. Вчера преди преговорите съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов бе далеч по-оптимистично настроен и обяви, че кабинет ще има. До този момент представителите на ГЕРБ-СДС отказваха да коментират по същество разговорите, като тази сутрин Деница Сачева от ГЕРБ каза, че разговорите са конструктивни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

2

leomesi

11.03 2024 в 11:42

Няма да го намерят

-1600

1

Люгер Химарс

10.03 2024 в 20:53

Никога България не е имала такова благоденствие, както последиците от това "управление"!!!

Всички проблеми, неуредици и нападки в некадърност и недайбоже, подкрепа на путин чрез дерогация са измислица на възраждане. Дали сме на Украйна хиляди танкове, от сърце, а не само малко снаряди и за мародерски пари, които да се дадат на путин, не, не!!!
Благодаря Денков, благодаря ппдб. Хубавое, хората виждат!
 
X

Да помогнем на украинските деца!