БСП настоява за преизчисляване на пенсиите

OFFNews 28 ноември 2018 в 13:59 4975 0

Наложително е пенсиите да се преизчислят. Цените се вдигнаха през последните месеци.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с пенсионери, които протестират пред Народното събрание с искане пенсиите да бъдат преизчислени. Вече над 4 часа народните представители разглеждат на второ четене бюджета за догодина на Държавното обществено осигуряване (ДОО), които засяга и пенсиите.  

Протестиращите са част от пенсионерските организации, които събраха 30 хи. подписа с искане всички пенсии да бъдат преизчислени спрямо средно осигурителния доход за 2017 г. От БСП предлагат преизчислението да е спрямо средно осигурителния доход за 2013 г.

"Държим на преизчисляването на всички пенсии на пенсионерите, като сме посочили и източника на средства, който трябва да бъде увеличението на максималния осигурителен праг. Преизчисляването ще струва около 800 млн. лв. на бюджета. Тук сме заедно, защото ще представим и техните искания в зала, защото смятаме, че е справедливо", каза Нинова след срещата.

Управляващите предвиждат увеличение на пенсиите с 5,7%.

Пред протестиращите пенсионери Нинова подчерта, че за трети път от БСП внасят предложение заплатите на депутатите да се намалят и да се изчисляват към минималната, а не към средната заплата. "Ако управляващите отново го отхвърлят, ви гарантирам, че като имаме мнозинство в парламента, това ще е първата работа, която ще свършим“, каза още Нинова.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки