БСП попари надеждите на ПП и ДБ за отстъпки в Изборния кодекс

Йорданка Веселинова 21 декември 2022 в 15:07 1774 1

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС

Изборният кодекс влиза отново в зала този петък

"В петък ще гласуваме така, както и досега. Ще си подкрепим промените в Изборния кодекс, каквито минаха на две четения в парламента."

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова попари надеждите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че левицата все пак ще се вслуша в мотивите на ветото на президента Румен Радев и ще се върне до първоначалното си предложение за смесено гласуване.

"Продължаваме промяната" постави Изборния кодекс като една от гаранциите за разговори за втория мандат. Кандидатът за премиер акад. Николай Денков пък нееднократно е изразявал надежда, че левицата все пак ще покаже разум и диалогичност и ще се върне към оригиналното си предложение - връщане на хартиената бюлетина и смесеното гласуване. (Всички спорни предложения, с които машинното гласуване практически бе премахнато, се появиха между двете четения и минаха с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. - б.а.)

Корнелия Нинова е на мнение, че ИК няма да блокира преговорите за втория мандат, тъй като в писмото, което вчера групата е получила от акад. Николай Денков, изобщо не фигурирал Изборният кодекс, което значело, че за ПП темата вече не била приоритет.

"В декларацията, която са ни предложили за разговор, темата ИК не съществува. Няма я. Явно самите те са се отказали от нея."

Междувременно "хартиената коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърли предложението за изслушване на председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова във връзка с промените в Изборния кодекс и дали с тях практически машинното гласуване ще бъде заличено. Вече е постъпилото негативно становище на БНБ, в което се посочва, че "специална хартия" за машините няма и може да бъде осигурена в срок до 8 месеца. Това означава, че ако има предсрочни избори, което е все по-вероятно, за машините няма да има хартия и следователно машинното гласуване изобщо ще отпадне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

1

Муню

21.12 2022 в 15:21

БСП , ДПС , ГЕРБ -> Сгодиха се, честито!!! Само да видим на кой мост ще са целувките :)
На Нинова, някой и натиснал копчето.
Ментално увредена, мислейки, че ще качи малко вота!
Сега и Слави ще участва, и Янев, че е НДСВ искали от европарите! За възраждане - то само хубаво или нищо, тъй че.....
БСП от кои от тези горе, може да вземат гласове за себе си?
Умен комунис .... абе
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews