БСП внася за гласуване имунитета на Борисов. Само Нинова и Свиленски чели документите (обновена)

Маноил Манев от ГЕРБ нарече Нинова "асистентка на Гешев" и "добра парламентарна актриса", която действа по негово нареждане

Ружа Райчева 09 юни 2023 в 11:33 5937 9

Корнелия Нинова в парламента

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Корнелия Нинова в парламента

БСП ще внесат в деловодството на Народното събрание проекторешение за разрешение за възбуждане на наказателно преследване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в пленарната зала. Документите са със секретен гриф и само Корнелия Нинова и Георги Свиленски от БСП са получили разрешение да ги прочетат.

Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като набързо се запозна с внесените от главния прокурор Иван Гешев документи в деловодството на парламента, свързани с поискания от него имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Документите са общо около 700-900 страници, каза Нинова. Тя обясни, че е изтекъл 5-дневният срок според Правилника за организацията и работата на Народното събрание, който се дава в такива случаи на лицето с поискания имунитет, но че от страна на Борисов "няма никакво движение".

"Ще внесем проекторешение за решение за сваляне на имунитета на г-н Борисов, след като те в момента нищо не правят, ние поемаме инициативата. Целта е даде възможност на г-н Борисов да докаже думите си, че е невинен по тези дела", обясни Нинова. 

Тя напомни, че в записа, разпространен от Радостин Василев, от националното събрание на “Продължаваме промяната”, се е чуло как ръководството на ПП-ДБ са заявили, че една потенциална парламентарна комисия за обсъждането на искането за имунитета на Борисов би могла да го забави с шест месеца, така че той да бъде "изпран".

По думите ѝ очевидно една такава комисия би спасила Борисов от наказателно действие.

Корнелия Нинова съобщи още, че документите са със секретен гриф и че се е наложило вчера от БСП да молят председателя на Народното събрание Росен Желязков за специално разрешение да ги прочетат:

"Това е супер странно, всеки депутат трябва отделно да си пусне искане. Това са документи, които трябва да са общодостъпни, не знам защо Росен Желязков е постановил така", каза Нинова.

Малко по-късно депутатът от ГЕРБ Маноил Манев коментира изявлението на Нинова. Той я обвини, че играе "двойна игра" - като лидер на партия и "асистентка на Гешев":

"Не ви ли прави впечатление, че г-жа Корнелия Нинова стои, стои, и когато някой ѝ натисне бутончето, тя започва да играе ролята на асистентка на г-н Гешев?"

Депутатът от ГЕРБ обяви казаното от БСП за "цирк" и съобщи, че още трима депутати са получили достъп до документите, внесени от Гешев - Тошко Йорданов (ИТН), Гроздан Караджов (ИТН) и Владислав Панев (ПП-ДБ). 

Маноил Манев нарече Нинова "добра парламентарна актриса". 

Към 12 и половина БСП внесе в деловодството проекторешението. Очаква се Иван Ченчев (БСП) да го предложи за обсъждане в залата още днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1060

9

CAHDOKAH

09.06 2023 в 21:00

Ето сега ПП&ДБ трябва да гласуват "ЗА" отмяна на имунитета на Буци, както герберите гласуваха с "ЗА" когато инсталираха певски в комисията.

5827

8

pisnamiotmutri

09.06 2023 в 16:02

7. Ти да не мислиш, че има нужда да се чете всичко? Bitch please! Иво Мирчев - ти ли си ;D

723

7

user4eto

09.06 2023 в 15:30

Че тая може ли да прочете 800 страници за толкова кратко време?
Да не би да се е допитала пак до изкуственият интелект?
Нали вече са първи приятели с него... Казва й кой е национален предател и т.н. Като нищо, ще й чете доклади за лека нощ. :)

-529

6

6екеr4о

09.06 2023 в 13:21

Най-смешен ми е Георги Свиленски, бившият съпруг на генерал Деси, дето се е омъжил за каката, след доказано професионалния ѝ стаж при Светослав Трифонов, та тоз герой и народен поборник громи лидерите на противниковите партии със заряд, кат` Кашчей Безсмертний, ма аз съм го гледАл лично у съдебна зала, наказателна!

Когато вървяха делата с/у Тошко Добрев и "Софийски имоти" в СГС, в които подсъдим бе и Народния Трибун Свиленски, същият бе прежълтял, кат` папуняк, направо беше загубил образ и картина, незабравимо, платиха си, оправдаха ги, а сега Народен Трибун!!!!!

5827

5

pisnamiotmutri

09.06 2023 в 13:03

Смелият борец срещу мафията Иво Мирчев не могъл да ги прочете - били 600 страници!!!!!!! Да отида аз да им хвърля око за 1 час пък да го заменя и на депутатския пост.

318

3

Valioka

09.06 2023 в 12:55

БСП само преди месец заявиха, че са "отговорна" партия и бяха готови да сключат коалиция с ГЕРБ... И понеже сега от тях нищо не зависи, са готови да мътят по всякакъв начин водата. Разбира се, това е част от политиката, затова ... нищо ново под слънцето... Копейкин е опасният (или по-скоро гласовитият) в тая игра, но ще го сготвят и него.

-529

2

6екеr4о

09.06 2023 в 12:02

продължавам: ...е злобна и отмъстителна! Тя, за разлика от Путя с неговата меланхолично-злобна усмивка, е хипер активна, леле много злоба е инкасирало туй женище, дебело и проскубано!

-529

1

6екеr4о

09.06 2023 в 11:58

Баба Корни, буквата "У" е напълно забранена
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков