Дайнов: Нинова трябва да изпадне от политиката, а Христо Иванов има още какво да свърши

ДПС може без патерицата на вота в ромските махали, в които пазарува, смята политологът

Ружа Райчева 18 ноември 2021 в 17:45 10481 1

Снимка Архив

Корнелия Нинова трябва да изпадне от политиката, защото пречи. Христо Иванов има какво още да върши. В "Демократична България" не виждам рискове, там хората не са настроени срещу лидерите си и те свободно могат да поемат ангажименти. В БСП напротив - има широко брожение и негодувание срещу Нинова. 

Това заяви политологът проф. Евгений Дайнов пред БНР. Според него лидерът на социалистите би могла да попречи на преговорите за съставяне на редовно правителство. 

"Нинова е решила да унищожи колкото се може повече заедно със себе си. Затова съветвам БСП да не я пращат да преговаря, да пращат други хора", коментира той.

По думите му отдавна е очевидно, че е необходима смяна на ръководството на столетницата.

"На последните избори БСП получиха подкрепата на едва 1/4 от избирателите си през 2017 г. За 4 години 4 пъти им падна вотът. Това се дължи изцяло на сгрешени политики, грешно говорене и грешен курс на партията", допълни Дайнов.

Той смята, че избирателите и партиите имат "почти непреодолим устрем" към съставянето на реформаторско правителство, което да счупи модела "Борисов".

"Ако това правителство устремно тръгне както първото служебно правителство на Радев, участващите в устрема ще забелязват само това, което ги събира, а не това, което ги разделя. Когато си в отстъпление, забелязваш разликите, но когато тичате напред заедно, това не се случва."

Евгений Дайнов посочи, че не вижда какво би могло да попречи да се състави правителство, като се има предвид, че три от партиите, участвали в преговорите през лятото, понесоха тежки удари и би трябвало да омекнат по отношение на начертаните помежду им червени линии. 

Според него ДПС е показало, че "може без патерицата на вота в ромските махали, в които пазарува".

"Те демонстрираха, че могат да си върнат турските гласове у нас и в Турция, след като се разбраха с Доган, и той им помага. Сега те показват мускули, показват, че са фактор. Но ДПС въртят на празен ход", обясни политологът.

Той бе категоричен, че на новата партия в Народното събрание "Възраждане" не трябва да се дава думата, защото "нацизмът не е мнение, а престъпление".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови