Дългогодишен шеф на КЗК става министър на Главчев. Кой е Петко Николов

OFFNews 05 април 2024 в 13:19 1521 1

Петко Николов

Снимка Патентно ведомство

Петко Николов

Петко Николов - служебният министър на икономиката и индустрията в кабинета "Главчев", е дългогодишен шеф на Комисията за защита на конкуренцията(КЗК). 

Роден е на 31 юли 1957 година в Ботевград. 

Петко Николов е завършил УНСС, каза Димитър Главчев в президентството при представянето на структурата и състава на проекта на кабинет. Николов е бил и председател на Патентното ведомство, на Агенцията по приватизация, на Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ), допълни Главчев.Магистър е по „Право” от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирал е валутен, митнически и данъчен контрол, както и наказателноправни науки. Магистър е по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и доктор по икономика и управление - интелектуална собственост в УНСС.

От 1988 г. е член на Софийската адвокатска колегия и е работил като адвокат.

През 2001 г. е назначен за председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

Той оглавяваше КЗК от 2003 г. до 2016 година. Николов бе назначен още по време на управлението на правителството на НДСВ и ДПС, а след това оцеля при кабинетите на Сергей Станишев, Бойко Борисов, Марин Райков, Пламен Орешарски, Георги Близнашки и след това изкара почти половината от мандата на второто правителство на ГЕРБ.

Владее английски и руски език. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки