Денков за акцията в имоти на Божков: Прокуратурата дължи официално обяснение

Докато няма заключение за лекарска грешка, смятам, че лекарска грешка няма, каза премиерът за случая "Даная"

OFFNews 19 януари 2024 в 17:30 3943 0

Денков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Николай Денков

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ми каза, че МВР изпълнява действия по нареждане на държавното обвинение и единствено прокурорът може да коментира.

Това заяви премиерът Николай Денков по повод акцията, при която полиция влезе в имоти на бизнесмена Васил Божков, а впоследствие хазартният бос бе разпитан. "Смятам, че се дължи официално обяснение за какво става дума, но това е в правомощията на прокурора", допълни министър-председателят.

Той коментира и избора на двама нови конституционни съдии - Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Това е процедура, която е изцяло в правомощията на НС. Тя беше направена по закон и няма съмнения, че процедурата е изпълнена. По въпроса какви трябва да бъдат кандидатите – виждаме разлика. Мисля, че всеки си дава сметка, че в профила на двамата кандидати има съществена разлика. И това дава отражение, както в начина, по който се предполага, че ще действат като съдии, така и в коментарите за техните кандидатури", подчерта Денков.

Премиерът обяви още, че "докато няма заключение за лекарска грешка по случая "Даная", смята, че лекарска грешка няма.

Денков подчерта, че няма как да работи здравната система и как да работят лекарите, ако им нямаме доверие и подлагаме на съмнение всяко нещо, което се случва. "Затова трябва да имаме доверие на лекарите и, ако имаме някакви критики към тях – те трябва да са само на базата на извършени проверки с крайни резултати, които доказват, че има проблем”, коментира ощепремиерът.

По думите му доста бързо се приближаваме към еврозоната.

"С много усилия успяхме през последните месеци да докажем, че България е сериозен кандидат и можем да изпълним всички заложени индикатори. Това, което обсъждаме в момента, е дали ще покрием последния критерий. Той е свързан с едно много строго изискване за инфлацията, а именно че тя трябва да е не повече от 1,5 процента от трите най-ниски в еврозоната”, допълни министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков