Депутат настоява пред министър Павлова за мантинела на пътя София-Калотина

OFFNews 10 септември 2016 в 21:27 6813 1

Петър Славов

Народният представител от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов внесе парламентарен въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Чрез него Славов предоставя на министъра нови факти и аргументи, подкрепящи неговото настояване за поставяне на разделителна мантинела между пътните платна на пътя София-Калотина.

През август депутатът внесе сходно питане към министър Павлова. То беше във връзка с неотдавна загиналото семейство мотористи, пометени от навлязъл в насрещното платно шофьор по пътя към сръбската граница.

Тогава отговорът на министър Павлова съдържаше становище на Агенция „Пътна инфраструктура“. Според държавната агенция изграждането на подобна мантинела по маршрута не е необходима поради 2 основни причини – че ще струва 3,5 милиона лева, с които държавата не разполага, както и че през последните 5 години не е имало друг случай на челен сблъсък.

Именно затова Петър Славов изпраща на министър Павлова статистика, която той е поискал от МВР.

В нея се посочва, че само за последните 3 години в опасния пътен участък е имало инциденти, довели до 7 смъртни случая и близо 50 ранени. Катастрофите са в резултат не само на челен удар, но и на неправилно извършен обратен завой и навлизане в насрещното платно – нарушения, които могат да бъдат предотвратени от разделителна мантинела.

Статистиката на МВР сочи още, че по друг опасен пътен участък – пътя Бургас-Созопол, инцидентите са намалели именно след поставянето на подобна разделителна мантинела.

„Позволявам си да изразя становище, че толкова погубени човешки животи и съсипани съдби на осакатени хора си струват инвестицията от 3,5 милиона лева!“, пише Славов в заключение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews