Депутатите приеха на първо четене закона за военното разузнаване

ОFFNews 20 май 2015 в 16:13 2608 0

Народните представители приеха на първо четене законопроекта на ГЕРБ за военното разузнаване.

Текстовете бяха приети с 110 гласа "за" , 4 „против” и 5 "въздържал се".

Според записаното в законопроекта военното разузнаване ще обединява дейността на всички разузнавателни структури и формирования във въоръжените сили на България.

В законопроекта подробно е регламентирана координацията и взаимодействието на военното разузнаване с държавни органи и институции, както и със структури на НАТО и ЕС.

Военното разузнаване ще предоставя стратегическа, оперативна и тактическа информация на разузнавателните структури на НАТО и ЕС, както и на разузнавателните органи на държавите-членки и на партньорски служби.

Според приетия днес законопроект директорът на службата се назначава за срок от 5 години с президентски указ по предложение на правителството. Той може да бъде военен или цивилен, но не бива да членува в политическа партия.

Освен това шефът на службата трябва да бъде назначен с указ на президента по предложение на Министерски съвет. Само преди ден военният министър Николай Ненчев назначи Йордан Бакалов именно за шеф на Служба "Военна информация". 

Не е ясно дали ако тази част от проекта остане непроменена между първо и второ четене ще се наложи Бакалов да бъде преназначен на поста си. 

Именно назначаването на Йордан Бакалов за шеф на военното разузнаване пред приемането на закона за него предизвика най-много спорове по време на обсъжданията на закона.

В пленарна зала Ангел Найденов от БСП заяви, че това е чиста провокация от страна на военния министър и подчерта, че назначението е чисто политическо. Според него Бакалов не отговаря на три от изискванията, които предвижда закона за заемане на подобна длъжност. 

Мартин Димитров от РБ пък определи Бакалов като "добър професионалист".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови