ДСБ иска ПП и ДБ да участват заедно и на европейските избори

Те потвърждават позицията на коалицията ПП-ДБ, че не трябва да се подкрепя кабинет на Мария Габриел

OFFNews 21 май 2023 в 11:37 1237 0

 Атанас Атанасов - председател на ДСБ

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Атанас Атанасов - председател на ДСБ

"Демократи за силна България" - част от "Демократична България", иска "Продължаваме промяната" и ДБ да участват като коалиция и на предстоящите европейски избори през 2024 г. 

Това става ясно от резолюция на Изпълнителният съвет на ДСБ, изпратена до медиите. 

В нея се посочва, че е нужно запазване и продължаване на консолидацията на демократичното реформаторско пространство в лицето на ПП-ДБ за предстоящите местни и европейски избори, и евентуални нови предсрочни парламентарни избори.

"По тази причина ИС на ДСБ предлага създаване на национална коалиционна формула за общо участие в местните избори през есента на 2023 г.", допълват оттам.

В резолюцията си от ДСБ потвърждават позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на издигнатата от ГЕРБ Мария Габриел.

"Управление с мандата на ГЕРБ не може да даде решение на институционалната криза, за която 12 годишното управление на Бойко Борисов носи основна отговорност", посочват от "Демократи за силна България".

Те поддържат позицията, че непосредственото решение на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат в 49-ото Народно събрание, осигуряване на парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в Еврозоната и Шенгенското пространство.

От ДБС смятат, че "радикална, коренна промяна в българската политика" няма да се случи бързо, лесно или революционно, а възстановяването на държавността, конституционния ред и върховенството на правото изискват дългосрочно и последователно политическо усилие и постигане на обществено съгласие за оздравяване на съдебната система, медийната среда, независимите регулатори и установяване на истинска, свободна, пазарна икономика и честна икономика.

"ДСБ има последователна позиция за необходимостта от радикална съдебна реформа още от създаването си. Поради което, оценяваме като недопустимо и скандално случващото се в българската прокуратурата и ще предприемем всички законодателни мерки за привеждането ѝ в състояние да прилага закона еднакво спрямо всички", заключват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки