Европейските социалисти: Изобщо не е тайна, че Борисов е корумпиран и е свързан с олигарси

OFFNews 03 юни 2021 в 20:01 11625 0

Ираче Гарсия Перез

Надявам се, че Европейската народна партия няма да се направи на сляпа за корупцията на Борисов в България, коментира днес председателят на групата на Социалистите и демократите в Европарламента Ираче Гарсия Перез.

"От години Социалистите и демократите осъждат ситуацията в България с нарастваща корупция и атаки срещу върховенството на закона и свободата на медиите. Затова не е изненада публичното посочване на български държавни служители и олигарси за корупционна дейност от Държавния департамент на САЩ. Близките връзки през годините с бившия министър-председател Бойко Борисов са добре известни на българите. Това накара хората да излязат на улиците и да протестират срещу правителството на Борисов и неговата партия ГЕРБ (ЕНП). Освен това, Групата на С&Д поиска Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент да организира мисия за установяване на фактите в тази държава членка през есента на тази година" - обявиха в изявление до медиите европейските социалисти.

Те призовават също така за дебат на следващото заседание на Комисията по бюджетен контрол (CONT) на Европейския парламент.

"Проблемите с корупцията се превърнаха в запазена марка на правителството на Борисов и неговата партия ГЕРБ. Затова българите излязоха на улицата. Евродепутатите от С&Д са осъждали това, което сега не е никаква тайна за българите и още по-малко за консерваторите в Европейския парламент. За съжаление, групата на ЕНП винаги е предпочитала да остава сляпа. Въпреки всичко, България започна да обръща страницата на последните парламентарни избори, проведени на 4 април 2021 г. И аз се надявам, че срамната практика на ГЕРБ и техните олигарси ще бъде окончателно затворена глава след наближаващите избори на 11 юли 2021 г." - каза Ираче Гарсия Перез.

"Ние, като социалисти и демократи, следим много отблизо развитието на ситуацията в България. Вече поискахме мисия до България през есента на тази година. Междувременно тези драстични случаи на корупция заслужават дебат в Комисията по бюджетен контрол (CONT) на Европейския парламент възможно най-скоро. Надяваме се, че този път колегите ни от ЕНП ще подкрепят мисията, както и дебата, и този път няма да се направят на слепи" - каза още Гарсия Перез.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови