Габриел предлага експертно правителство за 1 година, всички разговори ще са утре

Искахме да се получи с ПП-ДБ, ама само шикалкавения - утре, във вторник, измислени пътувания..., заяви Бойко Борисов

OFFNews 14 май 2023 в 13:02 3414 3

Мария Габриел и Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Борисов даде срок до утре на партиите да кажат ще подкрепят ли правителство на Мария Габриел

Правителството може да е само експертно със срок за една година на база общи приоритети. Утре ще разговаряме с БСП, с която имаме най-големи различия, но ми се иска да вярвам, че ще работим за бъдещето на България.

Това обяви номинираната за кандидат за премиер от ГЕРБ Мария Габриел на извънредна пресконференция в централата на партията. Тя ще предложи утре да се проведат разговори с всички партии без "Възраждане", преди да вземе мандата за съставяне на правителство, който президентът Румен Радев ще й връчи в 15 часа. 

През последните дни търсих отговори на два въпроса. Първият е има ли нужда България от редовно и работещо правителство и отговорът категорично е да. Вторият е - успяхме ли с всички парламентарни групи, с които разговарях, да идентифицираме минимум общи приоритети, които да позволят да се излезе от политическата криза, да се нормализира работата на институциите и с диалог заедно да намерим най-важните решения, които ще доведат до резултати. Отговорът е да.

Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции и знам, че без работещо правителство няма как да бъдат изпълнени ангажименти и няма как да бъдат реализирани приоритети, обясни Габриел. Тя потвърди, че не са водени каквито и да било разговори с нея за имена или министерства. 

За всички е ясно, че следващата стъпка на разговори за съставяне на правителство ще бъде за формат, който изключва думата коалиция, каза още Мария Габриел. 

С никоя друга партия не сме говорили, освен с ПП-ДБ. Но всеки ден някакви шикалкавения - утре, измислени пътувани, вечерта... Ще кажат във вторник, при положение, че мандатът ще бъде връчен в понеделник, това е даже обидно, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Публично получихме подкрепата по политики от ПП-ДБ, припомни той. И подчерта, че разговорите с БСП, ДПС и ИТН ще са публични.

На 10 юни държавата няма да може да плаща и пенсии, ако няма бюджет. Утре госпожа Нинова, господин Карадайъ и господин Трифонов трябва да
ни отговорят кой вариант да предприеме госпожа Габриел. Няма коалиции, с две от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор - с БСП и с ИТН. Ние ще търсим отговорността на всички, заяви Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1100

3

qwertz

14.05 2023 в 17:20

"Вие сте прости, и аз съм прост - затова се разбирамИ!"

"Само за година този път! Честна тиквенска!"

17439

2

мнение от IP

14.05 2023 в 16:04

Като са толкова загрижени за България, защо не подкрепят правителство с втория мандат? Нали имат общи приоритети. Така ще ни спасят от апокалипсиса, който виждат. Габриел с всяка следваща дума ми прилича на извънземно, пристигнало вчера с послания за мир и просперитет.

89

1

bat.galin

14.05 2023 в 13:43

"хартиени" експерти
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков