Габриел след изтеклия запис: Замразяваме преговорите, всичко си има граници (видео)

OFFNews 27 май 2023 в 17:10 8666 19

Брифингът в централата на ГЕРБ

Снимка FB профил на Борисов

Брифингът в централата на ГЕРБ

Замразяваме преговорите, всичко си има граници, обяви кандидатът за ротационен премиер Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ заседава днес следобед заради разпространения от депутата отцепник Радостин Василев запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната" на 21 май.

Моята граница е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката, каза Габриел.

Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност. Това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия за управление, за начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики, твърди Мария Габриел.

Неприемливо е, дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван. България е суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и аз ги ценя, защото знам, че когато отстояваш позицията си от самото начало, с аргументи, с прозрачност, те те уважават. Но решенията се вземат единствено в България. България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността, каза още Мария Габриел.

Какво означава ала-бала с президента? Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма. И на този етап виждам, че експертно правителство продължава да има най-голяма подкрепа, но на мен сега ми е важно да има яснота по отношение на ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване правомощията на институциите. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите, заяви Мария Габриел.

Тя съобщи, че е уведомила за решението си Николай Денков, другия номиниран за ротационен министър - председател.

"Всички да се вразумят"

Трети мандат не виждам как ще стане, тогава изборите са много по-честен вариант за хората. Или се вразумяват всички, връщаме се на стъпките, които говорихме за експертно правителство, и го слагаме на масата, призова председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинга.

Когато тръгнахме да правим правителство, тогава изтекоха записите. Това са нерегламентирани записи, на които нямаше да обърна внимание, ако в тях не прозираше начинът, по който искат да управляват държавата, който ни стресна. На разговорите с ПП-ДБ те бяха съвсем добри хора, нито за момент не съм се поколебал, че това таят зад гърба ни, заяви Борисов.

Не се натискаме да ставаме министри, никой от нас не иска да бъде там, затова и говорихме за експертно правителство за няколко месеца, добави той.

"Да купим същите машини, които са в САЩ"

Същевременно Борисов съобщи, че ще предложи на Народното събрание "да купим същите машини, които са в САЩ, същата марка, които са там и с тях да провеждаме машинно гласуване".

По думите му по този начин ще се избегне "далаверата с машинния вот". Обещах, че ще работим с машини и затова предлагам този вариант, добави Борисов. Той каза, че така още в 21:30 ч. същия ден ще имаме резултатите от изборите.

Това ми е предложението, дали ще го подкрепят колегите в парламента, не знам, заяви Бойко Борисов.

"Циници"

На влизане в централата на ГЕРБ Даниел Митов каза за изтеклия запис: „Това, което чух аз – циници, които обсъждат различни варианти за злоупотреба с власт“.

„Изслушах целия запис от над четири часа. В него има прояви на фашизъм, арогантност, инфантилност, задкулисие, лицемерие, реваншизъм, слагачество. От четири часа, липсва дори и една минута за проблемите на хората. Най-много ме разочарова обаче многократната употреба на думата “продадем”. ПП обсъждат как “да продадат” нещо на обществото. Търговията и политиката нямат нищо общо!", заяви във Фейсбук Костадин Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

875

21

Constanza

28.05 2023 в 16:23

А беше време, когато нямах никакво мнение за нея.

1050

20

пророк Данаил

28.05 2023 в 11:14

Това е наистина умно стратегическо изказване. Подкрепяйте тезата си докато путофилеца на върха даде втория мандат, след това си размразете преговорите. В противен случай много още опити за съпотаж ще се правят. Разровихте кошера и тия подивяха.......НО....са безсилни, ако вие сте умни

1000

19

дядо Санко

27.05 2023 в 19:32

Не отива такава реакция, като на обидени деца от детската градина от политическа сила, която трябва да е наясно, че ватенките са впрегнали всичко , за да няма редовен кабинет и руската марионетка да продължи със служебните си про-руски кабинети.
Сега е момента да се види, дали ГЕРБ милеят за България, или играят под руска свирка.

17439

18

мнение от IP

27.05 2023 в 19:06

Борисов разчита, че никой не е слушал записа. Така може да си раздува колкото си иска.

17439

17

мнение от IP

27.05 2023 в 18:44

Хе, аз пък защо не чух това, което Костадинов е "чул"? Габриел като се възмущава, как точно приема своя лидер? Като човек, който никога не лъже? Сега тънките сметчици на ГЕРБ са да изнудват ПП-ДБ. Ама няма да им се получи. Даже е ясно, че идеята на ГЕРБ е нищо да не помръдва в Борисовия модел. Сега вече картите са на масата.

1273

16

Johnny B Goode

27.05 2023 в 18:24

Радвам се, че си ми от таргет аудиторията.

11462

15

dardorel

27.05 2023 в 18:21

Johnny ,
Признавам ти го - ненадминат си в демодирания хумор за селяци.

1273

14

Johnny B Goode

27.05 2023 в 18:07

Дърдорела, и аз те обичам.

1273

13

Johnny B Goode

27.05 2023 в 18:01

Да бе, те в ГЕРБ си мислели, че всички в ПП много ги обичат и като се съберат първо пеят дитирамби в чест на Бойко.
Затова много се изненадали като чули, че някои не ги обичали толково многои не пеели, а само си отваряли устата.

Хайде стига с тази детска градина. Никой нигого не понася, правят се опити да се направи невъзможното, а ДС ги бойкотира.

80

12

230 млрд баксов

27.05 2023 в 17:58

Няма проблеми, то е полезно за преговорите да поседят малко във фризера.
Само да кажат кога ще ги размразят, за да заредиме пуканките.