ГЕРБ и ДПС избраха подуправител в НЗОК, стигна се до физически сблъсък

Изборът мина против волята на ПП-ДБ и благодарение на негласуването на "Възраждане" и ИТН

Ружа Райчева 30 ноември 2023 в 12:16 4005 1

Костадин Костадинов на парламентарната трибуна

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Костадин Костадинов на парламентарната трибуна

Народното събрание избра проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след няколко часа скандали в пленарната зала.

Кандидатурата му е поредната нишка на раздор в управляващата коалиция. Мавров бе избран, благодарение на "Възраждане" и "Има такъв народ", които не гласуваха. След гласуването в залата се стигна до лек физически сблъсък между групите на "Възраждане" и ПП-ДБ. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не одобряват кандидатурата на Мавров, който бе издигнат от ГЕРБ. В началото на дебатите се наложи председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков да даде 15-минутна почивка, след като съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков и депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски започнаха да си крещят на първия ред.

В почивката ПП-ДБ дадоха брифинг, на който заявиха, че има доклад в секретно деловодство на ДАНС, който говори срещу кандидата за подуправител на НЗОК. В доклада пишело за лобизъм към частни болници, твърдят ПП-ДБ. Съпредседателят на Христо Иванов прогнозира, че "Възраждане" няма да гласуват и така Мавров ще бъде избран. 

В крайна сметка от 186 гласували народни представители, за бяха 103, против 83, въздържали се нямаше. От "Има такъв народ"  не гласуваха, а от "Възраждане" гласуваха само 4 депутати - против. ПП-ДБ и БСП гласуваха против. ГЕРБ и ДПС бяха за. 

Откъде знае "Капитал " за сигнала в ДАНС

По време на дебатите председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) каза, че сигналът срещу Мавров в ДАНС е бил пуснат от подставено лице. Той обяви председателя на НЗОК Станимир Михайлов за човек, който не знае къде се намира и не познава българската здравна система. "Откъде вестник "Капитал" знае какво се случва в ДАНС и откъде знае, че е бил пуснат сигнал?”, попита той.

Ангелов посочи, че Мавров от 2010 г. е част от системата за управление на българското здравеопазване. Според него ПП-ДБ ги е страх подуправителят да следи управителя на НЗОК. Костадин Ангелов каза и че Станимир Михайлов бил попълнил декларация с невярно съдържание. 

Георги Свиленски от БСП отговори на Ангелов, че Михайлов е бил избран с техните гласове. "Казвате ми, че не знаете къде се намира, а вие като го избирахте - знаехте ли къде се намирахте?", попита той. Ангелов отвърна, че не е подкрепил Михайлов при избора му по-рано тази година.

Анкета на Искрен Арабаджиев: Да остана ли в парламента 

Костадин Ангелов разказа парламентарен анекдот - по време на заседание в НС председателят на НЗОК е прочел съкращението БЗС (Български зъболекарски съюз) като "Български земеделски съюз". Разказът му предизвика смях в залата.  

По време на изказването си Ангелов направи забележка на Искрен Арабаджиев от ПП за това, че е дал заявка, че ако не стане кмет на Ловеч, ще подаде оставка като депутат. Арабаджиев отвърна, че е провел анкета за това дали да продължи да бъде депутат и че неговите избиратели са го подкрепили в избора му да остане в парламента, което предизвика гръмък смях в залата от ГЕРБ и "Възраждане". 

Класически скандал между ПП-ДБ и "Възраждане"

Искрен Митев от ПП заяви, че когато българските граждани са недоволни от здравеопазването в бъдеще, трябва да се сетят, че виновникът за назначаването на Мавров е Костадин Костадинов, защото с тяхното негласуване ще помогнат за избора му. 

Лидерът на "Възраждане" заяви, че така както "Възраждане" не са подкрепили Станимир Михайлов за управител НЗОК, така и сега няма да подкрепят кандидата на ГЕРБ.

Накрая на изказването си той иронично предложи Даниел Лорер от ПП за подуправител на НЗОК заради "голямата му любов към ДПС". После каза: "А защо не Лорер за шеф на БФС, а жена му за подуправител на НЗОК?". 

Даниел Лорер (ПП-ДБ) взе думата за лично обяснение и каза, че за разлика от "Възраждане", ПП-ДБ нямат какво да крият по отношение на избора на подуправител на НЗОК. Той обяви, че "Възраждане" с грозни думи и лични нападки отчаяно се опитват да скрият предателството, което ще извършат към българските граждани.

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков каза, че дебатът се е политизирал излишно, но след това обяви, че "Възраждане" трябва да изяснят в кое село са спечелили изборите - Поповци или Попинци, защото си противоречат в изказванията. "Ако искаме съвет за изгоден терен и удобен имот, за усвояване на грантове от Лидл ще попитаме вас, г-н Костадинов. Вие сте добри предприемачи", иронично каза Божанков. 

Биков: Вакханалия. Тошко Йорданов: Не търсете вината в опозицията

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков взе думата и каза, че е притеснен, че сегашното управление "ще катастрофира заедно" и че ще се надигне протестна вълна. По думите му тези, които критикуват правителството, имат основание. 

"Ако вие не си давате сметка, ще причиним много тежки щети на цялото ни общество. Такива издънки не съм виждал в седемте си години като депутат. Такъв партизанлък, кадруване, некомпетентност и неподготвеност не съм виждал", възмути се Биков и обяви случващото се в пленарната зала като "вакханалия". 

Лидерът на парламентарната група Тошко Йорданов заяви, че ПП-ДБ управляват с гласовете на ГЕРБ и ДПС "с безкрайната си наглост". "Сега искате опозицията да ви решава проблемите. Какво искате от нас? Събирайте се, разглабяйте се и не търсете вина в друг за глупавите си решения", каза той.

Йорданов за пореден път обяви ПП за булката на ГЕРБ. Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов каза, че никой не е виновен на ИТН за това, че не са успели да овладеят властта. "С клизма влязохте в този парламент", заяви той. 

След вота Цончо Ганев от "Възраждане" обяви, че четиримата от ръководството на партията са гласували символно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

30.11 2023 в 12:41

Биков е много смешен, като почне да се прави на умен.
След негови излияния се сещам за:
https://www.youtube.com/watch?v=um5foRUlGxk&ab_channel=SuperNasaf
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки