ГЕРБ и ПП-ДБ обещаха парламент поне до юли, разговорите за кабинет предстоят

Обща законодателна програма и председател на парламента ще се представят в сряда

Йорданка Веселинова 13 април 2023 в 14:04 6293 1

Брифинг в НС

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Брифинг на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след срещата днес

Парламентът ще работи поне до юли, като разговорите за кабинет предстоят. Отворен остава и вариантът за излъчване на правителство с мандат, различен от първия на ГЕРБ.

Това стана ясно по време на съвместен брифинг на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в парламента след срещата им днес.

Акад. Николай Денков обаче заяви, че кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ изобщо не се обсъжда.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) съобщи, че с ПП-ДБ заедно изработват законодателна програма за първата сесия на 49-ото НС. По думите ѝ тя ще бъде обвързана с избора на председател на парламента. Номинацията на ГЕРБ отново ще бъде Росен Желязков.

Днес е уточнен съставът на работните групи. До вторник те трябва да са готови с програмата, която ще бъде представена и на останалите парламентарни групи. Росен Желязков и акад. Николай Денков оглавяват работните групи. Във вторник, ако е постигнат консенсус, ще се обсъжда и избирането на председател на парламента.

Атанасова добави, че част от законопроектите ще бъдат внесени съвместно от двете коалиции. Те ще са свързани с ПВУ, реформата в КПКОНПИ, въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, както и Закона за защита от домашното насилие.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са започнали разговори и за конституционна реформа, като търсенето на мнозинство предстои.

"Без редовно правителство и в условия на евентуална предизборна кампания би било недопустимо да приемаме бюджет, защото популизмът ще вземе връх", добави Атанасова.

По думите ѝ паралелно ще се водят и разговорите за кабинет. Вече се обсъжда излъчването на такъв и през втория или третия мандат.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов заяви, че трябва парламентът да заработи поне за една сесия. По думите му първата стъпка е законодателната програма и изборът на председател.

Първата сесия на НС е до края на юли, тъй като през август традиционно депутатите са във ваканция. Така, ако не се излъчи кабинет и се отиде на нови избори, ще има достатъчно време те да са 2 в 1 с местните. За подготовка на изборите трябват около 60 дни. Ако президентът Румен Радев разпусне парламента в началото на юли, то изборите ще се паднат през октомври.

"Дали ще има втора и трета стъпка за намиране на мнозинство за кабинет е задача, но не е нещо, което към момента можем да коментираме", добави днес Христо Иванов и посочи, че дадените обещания на избирателите в хода на кампанията трябва да се спазват.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС пък допусна излъчването на редовен кабинет, който да бъде с ограничен мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови