ГЕРБ и ПП се разбраха: Денков и Габриел да се редуват като премиер и вицепремиер

Всеки от тях ще управлява по 9 месеца. Денков ще си подаде оставката, ако приоритетите им за управление не са изпълнени след мандата му

Ружа Райчева 22 май 2023 в 14:10 9722 5

Мария Габриел и Денков

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Мария Габриел и Денков

ПП-ДБ ще предложи правителство, което да реализира конституционна реформа с широка парламентарна подкрепа. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на ГЕРБ, първите девет месеца да премиер ще бъде акад. Николай Денков (ПП), а вицепремиер - Мария Габриел (ГЕРБ). След това двамата ще разменят ролите си.

Това е одобрил вчера на националният съвет на "Продължаваме промяната", съобщи Николай Денков на съвместна пресконференция в парламента с кандидата на ГЕРБ Мария Габриел.

Поучени от уроците на 48-ото Народно събрание, инициирахме разговори за законодателна програма, която да събере подкрепата на повече групи, каза Денков.

"Нещо повече, макар че получихме упреци за това, представихме състав на кабинет, за да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако се наложи. Това, което предложихме на ГЕРБ, е да използваме целия този натрупан импулс. Да стъпим на законодателната програма, на управленската програма, да стъпим и на състава, който след това може да бъде прецизиран предвид новите обстоятелства", заяви Николай Денков.

Мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е водещо, подчерта той. На свой ред Габриел заяви, че едно стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа. По думите ѝ това се е видяло при изработването на управленска програма, както и избора на председател на парламента.

Тя благодари на Денков, че двамата заедно са изработили декларация (виж по-долу), която да получи подкрепа от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ. Габриел обяви, че вторият мандат ще е "национален" и около него ще се формира конституционно мнозинство.

От "Демократична България" обаче не са съвсем съгласни с договорката между ПП и ГЕРБ. По-рано днес източник на ОFFNews заяви, че ДБ ще подкрепят кабинета с втория мандат, но няма да участват в него.

Правителството с втория мандат се ангажира:

- да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
- да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
- да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;
- да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;
- да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;
- да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Акад. Николай Денков ще подаде оставка при неизпълнение на тези условия или при подмяна на приоритетите на правителството.

Според информация на OFFNews от "Зелено движение" ще се съберат на национален съвет, за да решат дали да подкрепят проектокабинета, който ще бъде излъчен с втория мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

5

Име на профила

23.05 2023 в 01:24

Тук съм съгласен с Джони. Като дългогодишен избирател на ДБ (и повсеместно, сега на ПП), познавайки мутренските номерца, не одобрявам. Защото мутренско номерче ще последва, и накрая ще мога само за копейкин да гласувам - не защото го харесвам, а защото мразя всички останали повече... Мале докъде го докарахме.

Слагам си сам минусите, éлате ми повече :-) Не става въпрос за това, а ... все тая.

2073

4

Johnny B Goode

22.05 2023 в 18:36

И ей така, бавно и полека промяната се оттече в канализацията. Поредните излъгани надежди, очаквайте следващите след поне 10 години.
А дотогава - малко хляб и много зрелища.
Всяко чудо за три дни, на три дни чудо.

75

3

230 млрд баксов

22.05 2023 в 18:28

- конституционна реформа за промени в прокуратурата/ВСС
- връщане на машинният вот
- освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние

Ако стане в първите 9 месеца, може и да преглътна бококо.




2550

1

alfakentavur

22.05 2023 в 17:30

ПЪРВИ-И-И!

Не съм казал, но пак повтарям. Безкрайните служ. кабинети на Резидента Радев направиха така, че тази комбинация да изглежда по-добра.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков