ГЕРБ и РБ обявиха протеста на ловците и рибарите за политически

Симона Костадинова 11 юни 2015 в 13:27 3316 7

Представители на парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) обявиха, че протестът на ловците и рибарите е политически.

Ловци и рибари излязоха на протест пред сградата на Народното събрание с искане за забрана за лов на дива свиня в оградени и свободни площи, против поставянето на капани и с искане за промяна на някои срокове за лов.

"Там присъстват колеги от БСП. Това, което се случва отвън, този протест е политически, защото там видяхме лицата на госпожа Манолова, на Светла Бъчварова, на господин Данев. В качеството си на какви са те там", каза депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева в Народното събрание.

"Това е недопустимо - там имаше дори храна", възмути се Караянчева.

"Митингът е с чисто политически цели", посочи и депутатът от Реформаторския блок и председател на земеделската комисия Румен Христов. Той обяви, че се дразнел, когато "проблемите на една гилдия се политизират по такъв грозен начин".

"Аз, като председател на комисията, отидох да се срещна с тях. Те казаха, че политиците са нежелани и разбира се - аз се оттеглих. Още повече, че ми беше казано, че не съм поканен. Вчера имаше протест на пчелари, без да бъда поканен, аз бях там", коментира Христов.

Той подчерта, че всичко, което ловците и рибарите са поискали, е било обсъждано "най-добронамерено от представителите на комисията".

От ГЕРБ и РБ заявиха, че цялата управляваща коалиция застава твърдо зад Министерството на земеделието и министър-председателя, защото "всички решения, които се вземат, са на базата на много широк диалог на кръгли маси".

"Досега не е имало такава отворена политика, каквато прави Министерството на земеделието и министър-председателят към българските земеделци, ловци риболовци и всички представители на бранша", каза Караянчева.

Председателят на земеделската комисия Румен Христов изтъкна, че ловците били
най-миропомазаната част от бранша. Той увери обаче, че предложенията на ловците ще бъдат разгледани.

"Ние проведохме една много интересна кръгла маса, на която присъстваха медиите. Договорихме се, че всички техни разумни предложения ще бъдат отразени при промените, които предстоят. На въпроса защо тогава провеждат този договор те отговориха, че така и така бил насрочен", обясни Христов.

Червената депутатка Мая Манолова обяви, че обвиненията на ГЕРБ и РБ са неверни и подчерта, че няма нищо политическо в протеста, на който е отишла за малко.

"Аз мисля, че най-нормалното нещо е, когато граждани са дошли да протестират пред парламента, народните представители да излязат и да чуят какво искат те. Това е моето поведение в предния парламент, когато протестираха срещу нас, и сега е такова", каза тя.

Според Манолова исканията на демонстрантите "звучат повече от разумно":

"Те са за изработването на нов закон за лова, за това държавата да поеме ангажименти срещу бракониерството, както и издръжката на горската стража. Мисля, че всеки разумен човек би се съгласил с техните аргументи. Фактът, че с колеги от БСП сме излезе да чуем какво искат протестиращите по никакъв начин не трябва да опорочава техния протест", каза червената депутатка.

Манолова подчерта, че ако партията й можела да организира "толкова масов и толкова искрен протест", той нямало да има такива искания.

"Колегите ми се пошегуваха по повод обвиненията на ГЕРБ, че ако аз бях организирала протеста, наистина ловците щяха да са на протеста с пушките си", заяви Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков