ГЕРБ поискаха коалиция и лидерска среща, ПП-ДБ изпрати Лена Бориславова

Йорданка Веселинова 26 юни 2023 в 15:50 6906 5

Лена Бориславова

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Лена Бориславова след края на двете срещи в парламента с ГЕРБ-СДС

Днес се проведоха две поредни срещи между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната". По време на тях не е обсъждано поисканото от Бойко Борисов коалиционно споразумение.

Първата среща е била за конституционната реформа, а втората - за изготвянето на управленска програма за ротационния кабинет "Денков-Габриел".

От ПП-ДБ са присъствали Лена Бориславова, правосъдният министър Атанас Славов. Представителите на ГЕРБ-СДС са били председателката на парламентарната група Десислава Атанасова и зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

Ще се счупи ли сглобката?

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че Лена Бориславова е изпратила съобщение до Десислава Атанасова, в което е пишело: "Ще счупим сглобката". Това се случи след бойкота на правната комисия и изслушването на правосъдния министър, което стана с подкрепата на ДПС, БСП, ИТН и "Възраждане". На свой ред от ПП-ДБ определиха тази конструкция като "алтернативно мнозинство".

Днес Бориславова потвърди за съобщението и добави, че на Борисов не му прави чест да коментира лична кореспонденция

Бившата депутатка изтъкна, че плаващи мнозинства за съдебната реформа и законодателната програма не са допустими и представляват нарушение на споразумението между двете коалиции.

"България има нужда от редовно правителство, но зад гърба си то трябва да има солидно парламентарно мнозинство. В противен случай то става един параван, зад който ние няма да позволим да се крият "Възраждане" и ДПС."

Именно след обвиненията, че използват плаващи мнозинства от ГЕРБ заговориха отново за коалиционно споразумение. Тезата бе лансирана от Бойко Борисов в четвъртък, когато той каза, че единственият ангажимент на партията му бил да подкрепят правителство, а по всички други теми управляващите следвало да си търсят подкрепа. Той даде и алтернативен вариант - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да влязат в коалиция, скрепена със споразумение. Лена Бориславова и днес отклони призивите за такова и отново заговори за "механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти, при съставянето на правителство."

По думите ѝ ПП-ДБ не могли да подпишат споразумение с ГЕРБ, защото си нямали доверие.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС добави, че управленска програма има и тя е онази, която ПП-ДБ представи в екселски таблици.

Има ли изобщо "сглобка"

Десислава Атанасова изтъкна, че е изненадана от присъствалите представители от страна на ПП-ДБ. Тя добави, че е очаквала преседели на парламентарни групи или лидери, за да може да се обсъди въпросът с коалиционното споразумение. Вместо това, по думите ѝ, присъствали "неоторизирани лица". Добави, че това е и причината, поради която тези разговори са продължили само 20 минути.

"За нас на първо място стои въпросът за лидерската среща и подписване споразумение, което според нас трябва да е коалиционно, за да е ясно кой носи отговорността и кой отстоява решенията."

Атанасова каза още, че хора, които дори не са и народни представители, не могат да носят отговорност, както и че такава се носи от лидерите с подписи. Атанасова повтори тезата на Борисов, че правителството е само ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС помогнали само с гласовете. Тя заяви, че съгласие между двете формации няма и това е причината да няма назначени областни управители, зам.-министри, както и председатели на парламентарните комисии. Тя даде да се разбере, че ГЕРБ не носи отговорност за нито едно от назначенията, които се правят от редовния ротационен кабинет.

"Ние носим отговорност, че сме дали шанс, дали сме право на живот на това правителство, дали сме му шанс да съществува. Носим отговорност и за външния министър, който е наше назначение, но каква отговорност може да носи Десислава Атанасова за действията на Асен Василев, или Екатерина Захариева за действията на Спецов?", реторично попита Томислав Дончев.

Според Дончев в момента правителството се превръща в "комитет по трудоустрояването". Той заяви, че кабинета може да си купи живот само с резултати, каквито към момента нямало.

Той добави, че получава информация, че "държавният апарат ще се използва от една партия да местните избори във вреда на друга". По думите му ГЕРБ не може да носи отговорност за това, защото би било самонараняване.

Конституционна реформа по бързата писта

Правосъдният министър Атанас Славов изтъкна, че на срещата, на която са присъствали представители на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, е постигнато съгласие за три направления в реформирането на основния закон - разделяне на Висшия съдебен съвет; ограничаване на функциите на главния прокурор; въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

По думите му през юли ще бъде иницииран проекта за промяна на Конституцията. От думите му стана ясно, че реформата ще легитимира кабинета, тъй като е една от основните му цели. По думите му още тази седмица ще се проведат срещи с ДПС, БСП и ИТН.

"Амбицията е за 180 гласа, бърза писта."

От думите му стана ясно още, че идеята на ПП-ДБ за ограничаване на правомощията на служебните правителства не е била възприета. 

На свой ред Десислава Атанасова добави, че на разговорите за конституционната реформа ще бъдат поканени и представители на другите парламентарни групи, за да се ускори процесът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

5

Stoyancho

27.06 2023 в 11:56

И кака Лена ли ще оправи нещата, смях в залата

1020

4

bugomix

27.06 2023 в 11:22

Бойко натиска, опитва се да играе на ръба за да може да иска повече, но няма да му се получи!

2994

3

Гражданин

26.06 2023 в 20:13

Къде се провежда срещата. Парапетите проверени ли за безопасност и функционалност?

870

2

Constanza

26.06 2023 в 18:12

Не е много умно да се пишат подобни съобщения, а после да бъдат наричани "лична кореспонденция".

2099

1

Mateevk

26.06 2023 в 15:59

Не разбрахте ли вече, че няма лично. Всичко се следи, в тоалетната дори се рови, вкл. от подизпълнители. Има такива!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша