ГЕРБ представиха проектокабинет с Даниел Митов премиер (пълен състав)

Правителство без разговори с нас не може да има, но няма как да разчитаме на такива. Отиваме на избори, обявиха на пресконференция тази сутрин в партийната централа

Александра Маркарян 20 август 2021 в 09:11 8714 2

Снимка БТА/Христо Касабов

Без разговори с ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Това заяви номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, а председателят на парламентарната група Десиславна Атанасова се усъмни в задкулисни договорки, включително с ДПС, свързани с третия мандат.

Митов, Атанасова и Томислав Дончев дадоха пресконференция рано тази сутрин в централата на ГЕРБ, на която представиха проектокабинета си преди получаването на мандата от президента Румен Радев за съставяне на правителство. Те категорично потвърдиха, че ще го върнат веднага. Представиха проекта си за правителство си с обяснението, че така хората ще могат да преценят какъв е капацитетът на коалицията ГЕРБ-СДС.

Съставът е:

Министър-председател: Даниел Митов

Вицепремиер: Томислав Дончев

Вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на вътрешните работи: Румен Христов

Вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: Екатерина Захариева

Министър на финансите: Кирил Ананиев

Министър на правосъдието: Радомир Чолаков

Министър на отбраната: Христо Гаджев

Министър на регионалното развитие и благоустройството: Александър Иванов

Министър на труда и социалната политика: Деница Сачева

Министър на образованието и науката: Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването: проф. д-р Костадин Ангелов

Министър на културата: Любен Дилов

Министър на околната среда и водите: Ивелина Василева

Министър на земеделието, храните и горите: Десислава Танева

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Росен Желязков

Министър на икономиката: Жечо Станков

Министър на енергетиката: Делян Добрев

Министър на младежта и спорта: Красен Кралев

Министър на туризма: Деница Николова

"Това е проектокабинетът, който ние, разбира се, няма да представим официално при президента и, съответно, пред Народното събрание, тъй като сме в ситуация, която няма как да бъде разплетена през този втори мандат - заяви Митов, след като прочете имената. - Тежкото разделение, което се създаде в българското общество, тежкото разделение между институциите и политическите партии води дотам, че ние няма как да разчитаме на някакъв конструктивен разговор и евентуално - разговори около политики и коалиционно споразумение. Затова, за да не бавим процедурата, да подходим отговорно към българските избиратели ще дадем възможност на президента бързо да вземе решение за връчване на вече третия мандат.

Става ясно едно обаче - че така не може да се продължава. България има нужда от стабилно управление. Пред нас предстоят кризи, които трябва да бъдат управлявани, а те могат да бъдат управлявани само през правителство, зад което стои ясно формулирано парламентарно мнозинство.

Става ясно и друго - че без конструктивни, нормални разговори в парламента и без разговори с ГЕРБ-СДС правителство не може да има."

От своя страна, Атанасова определи случващото се в парламента като "цирк" и се усъмни в задкулисни договорки на останалите парламентарни формации с ДПС.

"От няколко дни наблюдаваме изключително странна ситуация, която можем да кажем, че е гранична или идентична с различни определения и диагнози. Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решения. Бяхме свидетели на едноседмичен цирк, който се разиграваше с липсата на министър-председател, номинирани за министри, оттеглени, заявявани в последния момент.

Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност. Стана ясно, че единствено и само политическа партия ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава, защото в момента се чувства отлив, липса на управляващи, а наплив за опозиция. Видно е, че първата и втората политическа партия вече са в опозиция, макар че е спорно след като „Има такъв народ“ излъчиха и получиха подкрепа за председател на Народното събрание, излъчиха и получиха подкрепа за председатели на най-важните ресорни комисии в Народното събрание. Очевидно има добър разговор между останалите парламентарни сили извън ГЕРБ.

Безспорно ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият не желаят да управляват, а петите и шестите желаят да получат мандат и да съставят правителство.

Считаме, че договорките на тъмно трябва да приключат в българската политика. До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председателя на Народното събрание, на каква цена беше получена подкрепата за различните комисии, защото колкото и да отричат сговор помежду си, то е очевидно, че всички останали партии извън ГЕРБ добре аритметично, а и не само вероятно, са сметнали кои и колко комисии са най-важните в Народното събрание. Стигна се до парадокс, че ГЕРБ със своите 63-ма народни представители беше изравнена с партиите с по 30 и получи само 4 комисии", бяха встъпителните думи на Атанасова при откриването на пресконференцията.

По-късно тя отново се върна не темата за договорките с думите:

"Всички тези партии, които очакват да получат третия мандат (...) демонстрират нежелание за разговори с ДПС, само че е очевидно, че се водят някакви задкулисни договорки. Как иначе ДПС ще получи комисията по икономика и туризъм и комисията по регионално развитие и благоустройство? Нали бяха отречени партиите на статуквото? И ГЕРБ, и ДПС, и БСП? В един момент БСП лекичко се промъква до степен, до която „Демократична България“ вече желае да разговаря с тях, желае да получи подкрепа от тях. Сега виждаме втория етап – вече и ДПС лекичко се промъква чрез председателите на две от най-важните комисии от българския парламент. (...) Може да сте абсолютно убедени, че единствено и само с ГЕРБ не се водят разговори за каквото и да е правителство – с трети мандат, за различни парламентарни трикове: влизане, излизане от зала, намаляване на кворум и подобни неща".

От ГЕРБ планират да поканят председателя на ЦИК Камелия Нейкова, която да им разясни дали ЦИК би се справила с организация на избори 2 в едно, защото „такава огромна вероятност съществува“ – по думите на Десислава Атанасова. Чрез законопроект от ГЕРБ настояват хората да имат възможност да избират между машинно гласуване и гласуване с хартиени бюлетини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

20.08 2021 в 12:45

Не "калинки", а крадливи хлебарки!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews