Герджиков обясни защо министрите му имат право на транспорт от НСО

Служебният премиер постави под въпрос решение на кабинета "Борисов 2"

OFFNews 20 февруари 2017 в 12:57 3680 4

Герджиков обясни защо министрите му имат право на транспорт от НСО

Право на членовете на правителството е да решат дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност да ползват транспорт от Националната служба за охрана (НСО). Това се посочва в съобщение на правителствената пресслужба. Поводът са публикации, според които членовете на служебното правителство нарушават решение на Министерския съвет, с което от 1 април 2016 г. на министрите и вицепремиерите е забранено да ползват специализиран транспорт на НСО.

Не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон, се посочва в прессъобщение на Министерски съвет. Като се позовава на Закона за НСО, Герджиков заявява позиция, че право на "членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност". 

Новоприетият Закон за НСО, който беше внесен в парламента от групата на ГЕРБ, разширява значително кръга на лицата, които имат право на охрана и транспорт. Така се стига до абсурдната ситуация с обществени средства да се поемат разходите на лица извън властта. Първоначално законът предвиждаше охрана да имат лица, "свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата."

Според така действащите текстове дават възможност например почетният лидер на ДПС Ахмед Доган да продължава да ползва охрана. От услугите на НСО се ползва и доскорошния зам.-председател на движението и настоящ лидер на ДОСТ Лютви Местан. 

В отговор на запитване на OFFNews през януари 2016 г. от службата обявиха, че "представител на обществеността и лице, представляващо религиозна общност" са сред новите ѝ клиенти. Миналата седмица стана ясно, че поради конкретна заплаха охрана има и съпругата на президента Десислава Радева. В емоционален коментар във Фейсбук тя обясни, че не е искала охрана и транспорт от НСО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

4

Nik68

20.02 2017 в 16:35

Кой да му обясни на Професора че има и морални съображения. Да се возят. Колко да се повозят още два месеца.

9005

3

Симеон

20.02 2017 в 13:58

Всички депутатчета, включително министри, трябва със закон да ги свалят от колите на НСО. Как на запад ходят до парламента с колела и градски транспорта, или с личните си автомобили.Нашите, дето за нищо не стават, не само се возят в коли за 200 000лв, но и контролират трафика и светофарите, правейки задръстванията в София още по-големи. Ама хайде и те малко да почакат.

Даже и днес ми се случи да чакам 5 мин на светофар, за да може да мине конвоя от S-класата и джип Тойота, превозващи вече БИВШИЯ премиер Бай Х. Като какъв точно го возят!?!??!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика