Главният секретар на МВР се скара на директорите, разпуснали учениците си заради бомбени заплахи

Ако директорите впоследствие спрат самоволно учебните занятия, ще им бъде търсена съответната административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане

Рени Петрова 04 април 2023 в 12:28 1632 0

Петър Тодоров

Снимка БТА/Минко Чернев

Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обвини директорите, разпуснали учениците си заради бомбените заплахи, в неизпълнение на полицейско разпореждане.

На брифинг Тодоров заяви, че от петък, 31 март, със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, е въведена нова процедура при заплашителни имейли. Съгласно нея решение се взима от МВР, а не от директорите. 

Какво правят директорите във времето от получаване на заплашителен имейл до идването на служителите на МВР и преценката за разпускане, не стана ясно от думите на главния секретар. 

"Много подробно е описано (в заповедта до директорите - бел. ред.) стъпка по стъпка какво се прави. Ето защо днес спирането на учебни занятия е в нарушения на тази процедура", категоричен е главният секретар. 

Тодоров посочи, че още сутринта е дал писмено разпореждане да не се спират занятията, тъй като мейлът е анализиран и се е преценило, че няма основание за опасност.

Стигнало ли е разпореждането до всички директори в страната също не стана ясно. 

"Ако директорите спрат самоволно учебните занятия, ще им бъде търсена съответната административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане. Разпоредил съм до края на деня всички директори, както и регионалните управления по образованието, да бъдат запознати с тази процедура, въпреки че са, но срещу подпис", заяви Тодоров.

Заплахите – започнали дни преди изборите на 2 април и спрени за самия вот в неделя – бяха подновени днес, в първия учебен ден след вчерашния почивен заради изборите.

И днес около 50 училища в София и едно в Пловдив са получили тази сутрин имейли със заплахи за поставено взривно устройство. 

Във всички тях след заплахите учениците са били изкарани на двора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков