Глоба 1000 лв. за медик, отказал помощ за коронавируса

Георги А. Ангелов 17 март 2020 в 17:34 7954 0

Снимка Александра Маркарян

Ако медик откаже да помогне по време на епидемия, ще се наказва с пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева. Това е записано в проект за поправка в Наказателния кодекс, която е част от пакета законови промени за вече одобреното извънредно положение заради ограничаване на коронавируса. Законът за извънредното положение беше приет на първо четене от правната комисия. До сега наказанието пак беше пробация или с глоба от 100 до 300 лева за човек, “упражняващ медицинско занятие, който не се е притекъл на помощ на болен или на родилка без уважителна причина”.

Депутатът от БСП Крум Зарков смята, че в този закон няма място за наказания за медиците. “Всички сме вперили поглед в тях, а в момента какво правим - заплашваме ги”, каза Зарков. Той добави, че медиците в момента протестират, защото държавата не им е осигурила предпазни средства.

Според министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който е вносител на промените, наказанието за медиците не е тежко. “Виждаме, че имаме възход на доброволческата воля, но не е изключено да имаме остър дефицит на медицински кадри”, каза Кирилов.

Фалшивите новини и телефонните измами, свързани с "заразителна болест" също добавят в Наказателния кодекс. Ако от подобни действия са настъпили значителни вредни последици, наказанието ще е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Главния прокурор Иван Гешев смята, че има доста сериозна опасност чрез атакуване с фалшиви новини да бъдат блокирани важни структури на държавата. “Времето за говорене, ако не е свършило, ще свърши, сега е времето за действия”, каза Гешев. Гледайки в телефона си той даде примери: “Кмет на едно село разпространява, че има непроверен случай на коронавирус в селото. Има кметове, които разлепват надписи “карантина”. Гешев призова изпълнителнат власт и Народното събрание да започнат да действат радикално и напусна заседанието.

Законът задължава всеки българин, на който му се налага да пътува в чужбина, да сключва здравна застраховка.

Адвокат Валя Гигова не се съгласи с друг текст, който практически предвижда нотариусите да спрат работа. “Така както е предложен текста в България трябва да спре целия документооборот. Понякога прехвърлянето на имот касае живота и здравето на хората, както и на ипотеките”, каза Гигова. Тя обърна внимание, че само занимаващите се интелектуален труд могат да си позволят лукса да стоят вкъщи и да работят дистанционно. “Хората, които карат трамваите и работят в магазините не могат да си останат вкъщи”, каза тя. Хамид Хамид от ДПС каза, че една сделка може да е спешна за измамника, който иска да открадне имот. За прехвърляне на имот се събират по 10 възрастни хора в една кантора, като един чичо сигурно е от Банско, къде е отговорността, попита Хамид. 

За какво ще кажете за договор обезпечен с ипотека за да се произвежда защитно облекло и маски, отговори му адвокат Гигова.

Повече за законите за извънредното положение прочетете ТУК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови