Хаджигенов: Има препоръки да бъде отстранен директорът на Националната служба за охрана

"Гешев къса всички ризи, обяснявайки как не командва никого и просто отговаря за килера с метлите на чистачките"

Ружа Райчева 13 септември 2021 в 11:15 4927 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Утре или в сряда е възможно промените в закона за НСО, които предвиждат намаляване на броя охраняеми до тримата големи, да влязат за разглеждане в пленарната зала. Въпреки сътресенията е важно парламентът да продължи да работи по тези важни промени в законодателството, заяви депутатът от "Изправи се, БГ! Ние идваме" Николай Хаджигенов пред БНР.

Днес три парламентарни комисии заседават извънредно - за разследване на полицейското насилие на протестите миналото лято, за измененията в закона за Националната служба за охрана и за предложените от "Демократична България" промени в Закона за съдебната власт. 

По думите на Николай Хаджигенов, който е председател на комисията, разследваща полицейското насилие, от членове на комисията са постъпили препоръки да бъде отстранен и разследван настоящият директор на НСО Емил Тонев. Причината е "унищожаване на записите от протестите". 

Според адв. Хаджигенов е време Софийската градска прокуратура и останалите прокуратури да се еманципират окончателно.

"Софийската градска прокуратура и Върховната прокуратура водят своя мълчалив протест, откакто Гешев е главен прокурор, с което не съм съгласен. Както виждате, главният прокурор ги игнорира успешно. В краткия живот на 46-ото НС Иван Гешев при трите си явявания къса всички ризи, обяснявайки как той не командва никого, от него не зависи нищо и той просто отговаря за килера с метлите на чистачките", смята Николай Хаджигенов.

Той каза още, че се надява президентът да събере сили да вземе едно трудно решение и да остави Народното събрание да разгледа тези законопроекти.

"На тези позиции човек трябва да взима трудни решения. Тук ще хвърля и камъче по прозореца на председателя на Народното събрание Ива Митева. Конституцията не ѝ дава възможност да взима решения, тя трябва да свика заседание", смята Николай Хаджигенов.

След края на днешното заседание на временната комисия за полицейско насилие, той съобщи още, че 934 протестиращи са били подслушвани миналото лято.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша