Христо Иванов: ПП да предложат премиер. Логично е лидерите да останем встрани

Най-реалистично е да имаме правителство с втория мандат, заяви съпредедателят на "Демократична България"

Ружа Райчева 15 декември 2022 в 09:48 2863 4

Христо Иванов в кулоарите на парламента

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Христо Иванов в кулоарите на парламента

Логично е мандатоносителят да излъчи кандидат за министър-председател. Логично е лидерите да останем встрани, за да може проектокабинетът да намери подкрепа извън кръга на политическите формациии, които поемат непосредствена отговорност. В този проектокабинет остриетата не трябва да присъстват.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента. Вчера от "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) поканиха всички партии на председателски съвет. Двете формации са готови да предложат кабинет на малцинството, но само при условие, че Вежди Рашидов и председателите на комисиите включат в дневния ред редица законопроекти.

"Отнасяме се с разбиране към идеята, че има определен вид законодателни действия, за да може да се оцени възможността дали може да бъде реализиран вторият мандат. Надявам се, че на този председателски съвет ще бъде обсъдено подробно", каза Христо Иванов и добави, че засега няма определен час. 

Той заяви, че ДБ по принцип подкрепят подхода на правителство на малцинството. Лидерът на парламентарната група на ДБ призова да се види какви допирни точки има и да се излезе от зоната на чистите заявления за диалог и да се види как парламентът да придвижи напред определени действия. 

"Това е истинската заявка за това, че има готовност да се работи и да се формират мнозинства. Формирането на правителство на малцинството е сложно с който и да е мандат. Но като си помислим за избори, става ясно, че и там няма отговор на въпроса. Колкото и да е трудно да правителство с този парламент, това е най-реалистично да стане с втория мандат", каза Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

4

leomesi

15.12 2022 в 14:01

Иванов каква инстанция е, че казва кво трябва и кво не да се прави, много ми е интересно. Той е доказал се несъстоятелник.

1017

2

IvoIvo

15.12 2022 в 10:58

Много им плоски схемите нещо

-795

1

Дедо МразИ

15.12 2022 в 10:06

Тоя да не се в къпал бъркайки в контакта ?